PVB of Persoonsvolgend budget

Wil je graag meer informatie over het persoonsvolgend budget (PVB)? Of beschik je over een PVB en ben je op zoek naar betrouwbare dienstverleners om je bij te staan in je dagdagelijkse huistaken? Vind alle informatie hier!

PVB: Alle informatie over het persoonsvolgend budget

Je bent budgethouder van een persoonsvolgend budget (PVB)? Je wilt graag beroep doen op een persoonlijk assistent voor praktische hulp in het huishouden of voor dagdagelijkse klusjes in huis? Je bent op zoek naar iemand die je ondersteuning kan bieden? Je weet misschien niet goed voor welke taken je een persoonlijk assistent kan inschakelen? Of je vraagt jezelf af of de dienst verzekerd is? Kan je de dienstverlener met jouw PVB budget uitbetalen?

Er kunnen allerlei vragen naar boven komen in de zoektocht naar een persoonlijk assistent. Is de dienstverlener wel competent? Is de dienstverlener betrouwbaar? Hoe vind ik een dienstverlener die het beste bij mij past?

Vind hier antwoorden op jouw vragen! Hebt je nog andere vragen? Of wil je meer informatie hebben? Neem dan een kijkje naar onze vaakgestelde vragen hieronder of op de website van het VAPH. Aarzel ook niet om onze klantendienst te contacteren moest je extra verduidelijking willen.

Wat is een persoonsvolgend budget (PVB)?

Het persoonsvolgend budget is een gepersonaliseerd, jaarlijks budget dat je als meerderjarige ontvangt om jouw ondersteuning te betalen. Het is geen vast inkomen, maar een budget dat het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) geeft om persoonlijke assistentie te betalen. Het PVB valt binnen de persoonsvolgende financiëring (PVF). Met een PVB kan je zorg en ondersteuning inkopen. Deze zorg en ondersteuning kan zich bevinden binnen jouw eigen netwerk, bij vrijwilligersorganisaties, individuele begeleiders, professionele zorgverleners en ook door het VAPH erkende zorgaanbieders. Het budget dat je ontvangt, is afhankelijk van jouw situatie en de hoeveelheid zorg die je nodig hebt.

Het persoonsvolgend budget is ook de tweede fase in de persoonsvolgende financiëring (PVF) voor personen met een handicap.

Wie komt er in aanmerking voor een persoonsvolgend budget (PVB)?

Om in aanmerking te komen voor een persoonsvolgend budget moet je aan enkele voorwaarden voldoen.
Een eerste voorwaarde voor de PVB is dat je meerderjarig moet zijn. Bent je jonger dan 18? Dan kan je een persoonlijk assistentiebudget (PAB) aanvragen.

Je moet hiernaast ook erkend worden als persoon met een handicap door het VAPH. Is je handicap nog niet erkend? Vraag een erkenning aan, want een beslissing van de Provinciale Evaluatiecommissie is nodig om een persoonsvolgende financiëring (PVF), of in dit geval, een persoonsvolgend budget te kunnen ontvangen.

Tenslotte kom je in aanmerking voor een persoonsvolgend budget als je jouw kosten niet kan dekken met het basisondersteuningbudget (BOB) en de ondersteuning van de Rechtstreekse Toegankelijke Hulp (RTH).

Welke ondersteuning kan ik met een persoonsvolgend budget betalen?

Met jouw persoonsvolgend budget (PVB) kan je je zorg en ondersteuning betalen. Deze ondersteuning kan uitlopend zijn. Er zijn 5 verschillende types ondersteuning die je kan uitbetalen met jouw persoonvolgende financiëring (PVF):

  • Dagondersteuning. Met dagondersteuning wordt verwezen naar een assistentie en permanentie in groep overdag. Dit kan gedurende een aantal dagen per week of een hele week zijn. Voorbeelden van dagondersteuning zijn atelierwerking, activiteiten in een dagcentrum, uitstappen in groep of begeleiding in groep.
  • Woonondersteuning. Dit is het tegengestelde van dagondersteuning. Woonondersteuning is een assistentie en permanentie in groep ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends. Dit kan voor een aantal nachten per week of een hele week zijn. Zo kan je bij een erkende zorgaanbieder overnachten of met een kleine groep samenwonen en zo samen ondersteuning krijgen.
  • Individuele psychosociale begeleiding. Dit is een één-op-éénbegeleiding. Een begeleider helpt je nadenken over de organisatie van je dagelijks leven. Het gaat om inhoudelijke assistentie, zonder praktische hulp. Je denkt bijvoorbeeld samen met jouw persoonlijke assistent na over het huishouden; hoe deze moet gebeuren, welk materiaal je nodig hebt, etc. Deze assistentie gebeurt een aantal uur per week.
  • Individuele praktische hulp: Bij individuele praktische hulp krijg je wel hulp. Het is een één-op-éénrelatie voor algemene dagelijkse activiteiten van het leven (ADL). Een assistent komt je gedurende een aantal uur per week helpen met praktische taken, zoals hulp bij het wassen, aankleden of koken. Het kan ook gaan om praktische hulp op de werkvloer.
  • Globale individuele ondersteuning: dit is één-op-éénondersteuning die meerdere levensdomeinen kan omvatten. Het type ondersteuning kan verschillen en de verschillende vormen van ondersteuning kunnen door elkaar lopen. Globale individuele ondersteuning kan gaan over stimulatie, coaching, training en assistentie. Een voorbeeld kan zijn dat jouw assistent je helpt bij het opstellen van een boodschappenlijst en je daarna ook leert koken.
  • Oproepbare permanentie: jouw persoonlijk assistent moet in deze aard van ondersteuning binnen bepaalde tijd beschikbaar zijn, ook al is de één-op-éénondersteuning niet gepland. Dit kan bijvoorbeeld gaan om hulp na een val.

Wat wordt er bedoeld met individuele praktische hulp?

Individuele praktische hulp is een vorm van ondersteuning waar je praktische hulp krijgt. Een assistent helpt je met jouw algemene dagelijkse activiteiten (ADL). Jouw persoonlijk assistent komt gedurende een aantal uur per week helpen met praktische taken. Zo kan jouw assistent bijvoorbeeld praktische hulp geven bij het opknappen van klusjes. Jouw persoonlijk assistent kan je helpen bij het wassen, het aankleden of ook extra assistentie geven bij het koken. Indien nodig, kan jouw persoonlijk assistent je ook begeleiden op de werkvloer.

Waar kan ik een persoonlijk assistent vinden met mijn persoonsvolgend budget (PVB)?

Zoals hierboven vermeld, kan je met jouw persoonsvolgend budget een persoonlijk assistent inschakelen voor verschillende types ondersteuning en assistentie. Maar hoe en waar vind je een persoonlijk assistent? Met jouw persoonsvolgend budget kan je die ondersteuning en assistentie inkopen bij verschillende instellingen.

Een eerste instantie is een uitzendkantoor. Het kantoor gaat voor jou op zoek naar een persoonlijk assistent en neemt alle administratie op zich. Je kan ook navragen in jouw gemeente of er mensen al een tijdje werkloos zijn en die als assistent tewerkgesteld kunnen worden via het wijk-werksysteem. Een derde manier is om een contract af te sluiten met een zelfstandige. Denk bijvoorbeeld aan een tuinman, een huishoudhulp, een jobcoach enzovoort. Let hier wel op dat jouw assistent een ondernemingsnummer heeft dat toelaat dat hij of zij als persoonlijk assistent mag werken. Als persoonsvolgend budgethouder (PVB) beschikt u ook over 2.000 dienstencheques per jaar. Hiermee kan je ook een persoonlijk assistent inschakelen.

Je wilt liever werken met vrijwilligers? Dit is ook goed mogelijk. Je moet dan wel aangesloten zijn bij een vrijwilligersorganisatie.
Met jouw persoonsvolgend budget kan je ook beroep doen op een erkende zorgaanbieder. Je kan zo woonondersteuning, dagondersteuning of individuele ondersteuning inkopen.
Tenslotte is het systeem van bijklussen ook een manier om een persoonlijk assistent te vinden. Met jouw PVB kan je via erkende deelplatformen, zoals Ring Twice, jouw assistent aanwerven.

Op Ring Twice kan je diensten aanvragen in verschillende categorieën. In principe kan je beroep doen op de dienstverleners voor al je individuele praktische hulp, gaande van dagdagelijkse taken tot klusjes in huis. Jouw persoonlijk PVB assistent kan je bijvoorbeeld helpen bij jouw boodschappen. Sommige dienstverleners kunnen jouw zelfs helpen bij het koken. Moeten er klusjes in huis gebeuren? Jouw persoonlijk assistent kan je hier ook bij helpen: een lamp vervangen, een fotolijst ophangen of de vloer schoonmaken. Je hebt een afspraak bij de bank of je moet naar de kapper? Je kan jouw persoonlijk PVB assistent vragen om je naar daar te brengen. Gewoon nood aan een leuke babbel met een koffietje of iemand om samen mee te gaan wandelen? Onze assistenten staan klaar om je te helpen met van alles en nog wat.

Alle taken waarvoor een specifieke opleiding of statuut nodig is, zijn echter uitgesloten. Medische taken laat je dus over aan de bevoegde personen.

Hoe vraag ik een persoonsvolgend budget aan?

Je ontvangt al ondersteuning en persoonlijk assistentie van familie en vrienden, misschien ook van vrijwilligers en diensten? Maar dit is misschien niet voldoende. Daarom zou je graag een persoonvolgend budget (PVB) aanvragen. Alvorens een persoonsvolgend budget aan te vragen, is het goed om even samen te zitten met familie, vrienden en eventueel professionele hulp om na te denken over wat je juist nodig hebt. Het is belangrijk dat je jouw vraag goed in kaart brengt: wat kan je zelf doen? Welke assistentie ontvang je vandaag al? Welke andere assistentie zou je graag nog willen?

Als hieruit blijkt dat je op een frequente manier assistentie nodig hebt, die enkel mogelijk is met extra middelen, dan kan je een persoonsvolgend budget aanvragen. De eerste stap in jouw aanvraag is een ondersteuningsplan opstellen. In dit plan beschrijf je de ondersteuning die je nu al krijgt en de ondersteuning die je graag zou ontvangen. Eenmaal dit ondersteuningsplan ingevuld, stuur je hem op naar het VAPH.

De tweede stap is een multidisciplinair verslag opstellen samen met een multidisciplinair team. Zij gaan objectief na of je de ondersteuning die je aanvraagt echt nodig hebt. Op basis hiervan stellen ze een budgetcategorie voor. Zij sturen dan het verslag naar het VAPH.

Het VAPH handelt jouw dossier verder af en samen met een commissie bepalen ze ook hoe dringend jouw aanvraag is.
Je krijgt van het VAPH in één keer de volledige beslissing. Je weet dan of je erkend wordt als persoon met een handicap. Maar ook of je voldoet aan de voorwaarden voor het ontvangen van een persoonsvolgend budget. Je weet dan ook meteen in welke budgetcategorie je bent en wanneer je dat budget zal ontvangen.

Voor meer informatie kan je steeds terecht naar onze pagina over alles wat je moet weten over VAPH hulpmiddelen.

Vind assistentie in jouw buurt

Op zoek naar individuele praktische hulp in je buurt?
Via Ring Twice kan je beroep doen op dienstverleners om je bij te staan voor dagdagelijkse klusjes!

Schrijf je in

Categorieën vergelijkbaar met persoonsvolgend budget

contact
Vind je het antwoord niet op jouw vraag?
We zijn er om jou te helpen!