Hulp en zorg voor personen met een handicap

Je hebt een beperking of jouw kind heeft een handicap? Je bent op zoek naar informatie over de extra hulp en ondersteuning die je kan krijgen? Vind hier alle informatie hierover!

Zorg en diensten voor personen met een handicap

Kreeg je te horen dat jouw kind een handicap heeft? Heb je zelf een beperking? Jouw leven staat op z'n kop: wat moet je doen? Wie kan je helpen? Waar kan je terecht voor ondersteuning? Wat is het beste voor jou of je kind? Zijn er taken die je dagelijkse leven wat vermoeilijken? En had je graag extra hulp en ondersteuning nodig bij die taken? Afhankelijk van het type handicap dat je hebt of dat jouw kind heeft en de erkenning ervan zijn er verschillende instellingen die kunnen tussenkomen voor extra hulp voor personen met een handicap.

De zoektocht naar handicap hulp kan soms lang en zwaar zijn. Waar kan ik hulp voor personen met een handicap vinden? Hoe vind ik de dienst of hulp die het beste bij mij past?

Er kunnen allerlei vragen naar boven komen. Wij hebben hieronder antwoorden op de meest gestelde vragen samengebundeld. Moest je echter nog met andere vragen zitten, neem dan een kijkje naar de website van het VAPH. Aarzel ook zeker niet om contact op te nemen met onze klantendienst. Wij helpen je graag verder.

Heb ik recht op ondersteuning bij een handicap?

Iedereen heeft recht om zijn of haar leven zelf te kunnen organiseren. Ook wie daarvoor extra ondersteuning en hulp voor nodig heeft.
Hoe weet jij of je recht hebt op ondersteuning bij handicap? Jouw kind heeft een handicap en je zou graag wat extra ondersteuning krijgen? Je wilt graag weten of jouw kind er recht op heeft?
Om recht te hebben op een ondersteuning bij een handicap of tegemoetkoming, moet jouw handicap of de handicap van je kind eerst erkend worden. Hierbij wordt nagegaan of jij of je kind voldoet aan een aantal andere voorwaarden. Voor een tegemoetkoming bijvoorbeeld, moet jouw inkomen onder een bepaalde grens liggen.

Hoe kan ik mijn handicap laten erkennen?

Je hebt een handicap of jouw kind heeft een beperking? Het is belangrijk om de handicap te laten erkennen. Zo ontvang jij of jouw kind de correcte tegemoetkoming en andere vormen van hulp voor personen met een handicap. Hiervoor moet je eerst jouw handicap of de handicap van je kind laten evalueren in één van de medische centra van de Directie-Generaal Personen met een handicap.
Ben je ouder dan 18? Dan gaat de arts na of je door jouw handicap moeilijkheden ondervindt in je dagelijks leven, bijvoorbeeld thuis of op het werk.

Hierna moet je een elektronische aanvraag indienen. Eenmaal de DG Personen met een handicap jouw medische gegevens of die van je kind heeft ontvangen, contacteren ze ook jouw behandelende arts. Als jij of je kind aan de voorwaarden voldoet, word je uitgenodigd voor een gesprek in één van de medische centra. Je ontvangt de beslissing per brief.
Heb je hulp nodig bij het invullen van de elektronische aanvraag? Je kan steeds terecht bij jouw gemeente, bij het OCMW of je ziekenfonds. Zij zullen je begeleiden bij het invullen van de vragenlijst. Vergeet zeker niet om je identiteitskaart, je bankrekeningnummer en de naam van je arts mee te nemen. Je kan ook steeds terecht bij DG Personen met een handicap.

Welke hulp bestaat er voor personen met een handicap?

Personen met een handicap hebben extra hulp en ondersteuning nodig. De kosten voor die handicap hulp en ondersteuning kunnen soms heel hoog oplopen. Daarom heeft elk persoon met een erkende handicap én een vastgestelde ondersteuningsnood recht op een zorgbudget, de Persoonsvolgende Financiering (PVF). Met dit zorgbudget kan je een zorgbudget voor mensen met een handicap (Basisondersteuning budget of BOB) ontvangen. Opnieuw moet je handicap hier erkend zijn en een nood aan ondersteuning moet vastgesteld zijn. Als jouw zorgbudget niet volstaat om je handicap hulp en zorg te betalen, kan je een persoonsvolgend budget (PVB) aanvragen. Let wel op dat een zorgbudget (BOB) en een PVB niet gecombineerd kunnen worden.

Met dit zorgbudget kan je handicap hulp inschakelen. Er zijn verschillende bronnen van ondersteuning mogelijk voor personen met een handicap. Deze bronnen kunnen door elkaar en onafhankelijk van elkaar ingezet worden. Jouw naaste kring, vrienden en ouders, maar ook vrijwilligers kunnen een bron van ondersteuning zijn. Andere bronnen van handicap hulp kunnen professionele diensten zijn, maar ook reguliere diensten zoals poetshulp, gezinshulp, kinderopvang. Voor reguliere diensten kan je beroep doen op de dienstverleners van Ring Twice. Je kan terecht op onze pagina over VAPH hulpmiddelen voor meer info over hulpmiddelen en ondersteuning.

Je zou graag wat extra assistentie willen bij taken die jouw dagelijkse leven wat moeilijker maken? Je moet boodschappen doen of hebt een (medische) afspraak waar je naartoe moet? Onze dienstverleners kunnen je helpen! Ze staan klaar met de nodige aandacht en respect voor jouw persoonlijke situatie. Je kiest zelf wie jouw persoonlijk assistent wordt. Wij zorgen dat alles goed verloopt.

Hoe vraag ik hulp voor mijn handicap aan?

Als persoon met een handicap, heb je soms extra hulp en ondersteuning nodig. Hulp voor personen met een handicap kan verschillende vormen aannemen. Voor sommige personen met een handicap is het niet altijd eenvoudig om hun plaats te vinden in de maatschappij. Ze hebben nood aan begeleiding thuis of in een gespecialiseerd centrum.
De Integrale Jeugdhulp (IJH) en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) kunnen jou hierbij bijstaan. Personen met een handicap jonger dan 18 kunnen onder meer terecht bij een Multifunctioneel Centrum voor opvang en dagbesteding. Minderjarigen kunnen zich ook thuis laten begeleiden door een thuisbegeleidingsdienst.

Ben jij of is jouw kind ouder dan 18? Dan moet je jezelf wenden tot het VAPH om een persoonsvolgend budget aan te vragen. Je kan dat zorgbudget voor mensen met een handicap gebruiken om een persoonlijk assistent aan te werven.
Je hebt langdurige begeleiding nodig, thuis of in een gespecialiseerd centrum? Je moet hiervoor een aanvraag indienen. Minderjarigen moeten hun aanvraag indienen via de Intersectorale Toegangspoort van de Integrale Jeugdhulp. Meerderjarigen, jonger dan 65 jaar, doen dit via een provinciaal kantoor van het VAPH.

Heb jij hulp nodig bij de aanvraag? Je kan hulp vragen aan een multidisciplinair team (MDT). Zij helpen je bij het opstellen van een dossier waarin je jouw aanvraag motiveert. Het MDT zal ook vaststellen hoeveel hulp jij of jouw kind met een handicap juist nodig heeft.
Ook goed om te weten is dat als je een handicap hebt, maar slechts beperkt gebruik wil maken van hulp voor uw handicap, je geen aanvraagprocedure moet volgen. Je kan rechtstreeks de betrokken dienst contacteren.

Waar kan ik hulp zoeken voor mijn handicap of de handicap van mijn kind?

De zoektocht naar de geschikte hulp voor een handicap voor jou of je kind is niet altijd eenvoudig. Daarom staat Diensten voor Ondersteuningsplan (DOP) voor je klaar om jou te helpen. DOP gaat samen met jou op zoek naar een dienst of een persoon die je hulp en ondersteuning op maat kan bieden. Dit wordt vertaald in een ondersteuningsplan. Hierin staan welke diensten of personen je kunnen helpen om je de nodige ondersteuning te geven.
Er zijn enkele voorwaarden om beroep te kunnen doen op de DOP:

  • Je bent jonger dan 65, of je hebt al een erkenning van het VAPH.
  • Je woont in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  • Je hebt een (vermoeden van) handicap
  • Je ontvangt nog geen persoonlijke-assistentiebudget (PAB) of een persoonsvolgend budget (PVB). Je maakt ook nog geen gebruik van een multifunctioneel centrum.

Het ondersteuningsplan biedt zelf geen hulp, maar kan je gedurende 12 maanden wel begeleiden bij enkele zaken. Zo helpen ze jou bij de versterking van je sociaal netwerk. Het ondersteuningsplan helpt je ook al jouw vragen, wensen en bezorgdheden in kaart te brengen en neer te pennen. De DOP biedt je ook hulp in de zoektocht naar geschikte handicap hulp voor personen met een handicap. Tenslotte helpen ze ook om een realistisch ondersteuningsplan op te stellen.
Deze begeleiding bestaat uit gesprekken tussen jou, een medewerker van de DOP en alle personen die je graag wilt betrekken. Uit deze gesprekken zal uitkomen welke type ondersteuning jij precies nodig hebt.

Vind assistentie in jouw buurt

Op zoek naar hulp voor personen met een handicap?
Via Ring Twice kan je beroep doen op dienstverleners die klaar staan om je te helpen!

Schrijf je in
contact
Vind je het antwoord niet op jouw vraag?
We zijn er om jou te helpen!