Je beschikt over een persoonlijk assistentiebudget (PAB) en je stelt jezelf vragen over hoe je het kan besteden? Vind de antwoorden hier!
Je bent budgethouder van een persoonlijk assistentiebudget (PAB)? Je wilt graag beroep doen op een persoonlijk assistent om jouw kind te ondersteunen en bij te staan voor dagdagelijkse taken, thuis of op school? Je bent op zoek naar iemand die jouw kind en gezin ondersteuning kan bieden? Je weet misschien niet goed voor welke taken je een persoonlijk assistent kan inschakelen? Of je vraagt zich af of de dienst verzekerd is? Kan je de dienstverlener met jouw PAB budget uitbetalen?
Er kunnen allerlei vragen naar boven komen in de zoektocht naar een persoonlijk assistent. Is de dienstverlener wel competent? Is de dienstverlener betrouwbaar? Hoe vind ik een dienstverlener die het beste bij mijn kind en mijn gezin past?
Vind hier antwoorden op jouw vragen. Heb je nog andere vragen? Of wil je meer informatie hebben? Neem dan een kijkje naar onze vaakgestelde vragen hieronder of op de website van het VAPH.
Aarzel ook niet om onze klantendienst te contacteren moest je extra verduidelijking willen.
Met een persoonlijk assistentiebudget (PAB) organiseer en financier je de assistentie voor jouw kind thuis of op school. Dit budget is geen vast inkomen, maar een budget dat je jaarlijks van het Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap (VAPH) ontvangt. Hoeveel je juist ontvangt, hangt af van jouw persoonlijke situatie en de zorgzwaarte van jouw kind.
Een persoonlijk assistentiebudget (PAB) wordt enkel toegekend aan minderjarigen met een handicap. Meerderjarigen moeten een persoonsvolgend budget of PVB aanvragen.
Een persoonlijk assistent, ook wel individuele begeleider genoemd, is een persoon die zorg en assistentie verleent in het kader van een overeenkomst. Deze overeenkomst is tussen de persoonlijke assistent en de persoon met een handicap of zijn of haar wettelijke vertegenwoordiger (in het geval van een PAB bijvoorbeeld).
Een persoonlijk assistent geeft jouw kind bijstand en begeleiding waar je dit nodig acht. Het kan gaan om het helpen organiseren van het dagelijks leven of het bevorderen van de sociale integratie.
Iedere minderjarige met een beperking komt in aanmerking voor het ontvangen van een persoonlijk assistentiebudget. Dit ongeacht de aard van de handicap (fysiek, mentaal, auditief, visueel, autisme, niet-aangeboren hersenletsel, posttraumatisch,…). Je kind moet dan wel ingeschreven zijn in het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Ben je ouder dan 18 jaar? Dan kan je een persoonsvolgend budget (PVB) aanvragen.
Met het persoonlijk assistentiebudget (PAB) dat je voor jouw kind ontvangt, kan je één of meerdere persoonlijke assistenten aanwerven voor ondersteuning. Je mag beroep doen op één of meerdere persoonlijke assistenten voor taken die voor jou door het handicap van jouw kind als moeizaam of zwaar overkomen.
Je kan beroep doen op mensen uit jouw eigen netwerk (familie en vrienden bijvoorbeeld), vrijwilligers, individuele assistenten, professionele zorgverleners of zorgaanbieders erkend door het VAPH.
Als budgethouder van een persoonlijk assistentiebudget bepaal je zelf wie de persoonlijke assistenten van jouw kind zijn en hoeveel jij er nodig hebt. Je bepaalt ook zelf hoeveel je jouw assistenten betaalt en welke overeenkomst je met hen afsluit. Hier zijn echter wel enkele voorwaarden door het VAPH gesteld, waar je aan moet voldoen: de arbeidsreglementering en de VAPH-reglementering moeten steeds nauwkeurig gevolgd en gerespecteerd worden. Daarbovenop moet je ook steeds een schriftelijke overeenkomst afsluiten met elke persoonlijke assistent.
Je ontvangt een persoonlijk assistentiebudget voor jouw kind, maar vraagt zich af voor welke ondersteuning je het kunt gebruiken?
Je kan een assistent of meerdere assistenten inschakelen voor extra hulp en ondersteuning bij taken die je door de handicap van jouw kind niet meer of moeilijker kan uitvoeren. Met jouw persoonlijk assistentiebudget (PAB) kunt je assistenten aanwerven om jouw kind thuis of op school te begeleiden.
Jouw persoonlijk assistent kan jou en je kind bij verschillende taken helpen. Zo kan jouw assistent helpen bij lichamelijke taken, zoals wassen, aankleden en eten.
Staat er een daguitstap op de agenda? Jouw assistent kan ook begeleiden bij dagactiviteiten. Je kan jouw assistent ook inschakelen voor verplaatsingen, zoals jouw kind naar en van school brengen en ophalen.
Je kan ook rekenen op assistenten voor agogische, pedagogische of orthopedagogische begeleiding. Een assistent kan steun en begeleiding bieden in de aanvaarding van en de omgang met de handicap. Maar de assistent kan jouw kind ook leren hoe zij of hij zelfredzaam en assertief kan zijn, hoe een sociaal netwerk opbouwen, hoe de toekomst plannen,...
Ten slotte kan jij ook een persoonlijk assistent met jouw PAB inschakelen voor administratief werk: papieren in orde brengen bijvoorbeeld.
Jouw persoonlijk assistentiebudget of PAB dient echter niet voor de volgende zaken:
Je wil enkel het beste voor je kind, daarom is het vinden van de meest geschikte persoonlijke assistent zeer belangrijk. Het moet niet enkel klikken met jouw kind, maar ook met de andere familieleden. Je stelt jezelf dus de vraag waar je zo'n parel van een persoonlijk assistent kan vinden? Wij sommen het even voor je op:
Om een persoonlijk assistentiebudget te kunnen ontvangen, moet je een aanvraag indien via de intersectorale toegangspoort (ITP) van het Agentschap Jongerenwelzijn. De aanvraagprocedure bestaat uit vier stappen.
De eerste stap is het zoeken naar een aanvrager/contactpersoon. Je kan zelf geen aanvraag indienen bij de ITP. Dit moet via een multidisciplinair team (MDT) gebeuren. Dat team moet erkend worden door het Agentschap Jongerenwelzijn.
Eenmaal het multidisciplinair team is samengekomen, moet het aanmeldingsformulier ingediend worden. Dit formulier wordt samen met het MDT ingevuld.
De derde stap in de procedure is het indicatiestellingsverslag. Een dossierbeheerder onderzoekt jouw aanvraag voor assistentie en de zorgzwaarte van je kind. Nadien wordt er bepaald welke ondersteuning juist nodig is. Dit wordt bijgehouden in het indicatiestellingsverslag.
De vierde en laatste stap is het jeugdhulpverleningsvoorstel. Dit voorstel wordt opgemaakt door het team Jeugdhulpregie van de ITP. In dat verslag staat er welke persoon of dienst de persoonlijke assistentie zal bezorgen.
Als er beslist wordt om budget toe te kennen voor een persoonlijk assistentiebudget, dan zal die persoon of dienst een dossier moeten indien bij de Intersectorale Regionale Prioriteitencommissie (IRPC). Zij bepalen welke aanvragen voorrang krijgen.
Op zoek naar individuele praktische hulp in jouw buurt?
Via Ring Twice kan je beroep doen op dienstverleners die klaar staan om jouw kind bij te staan voor dagdagelijkse taken!