Niets is leuker dan je huis voorbereiden op een nieuw seizoen. En dit geldt ook voor de winter! Met een winterschoonmaak maak je je woning klaar en knus voor de koudere dagen. Ik heb voor jou een kleine checklist gemaakt met zaken die je binnenshuis, maar ook buitenshuis kan doen.
De winterschoonmaak binnenshuis
De winterse lucht als schoonmaakmiddel
De koude, frisse winterlucht is één van de beste schoonmaakmiddelen voor de grote winterschoonmaak. De koude lucht is namelijk ideaal om de huisstofmijt te doden. Matrassen, dekbedden en knuffelberen maak je dus het beste schoon in de winter. Hoe? Doe dit op een droge winterdag, met temperaturen onder het vriespunt! Het is echt van belang dat het vriest, anders heb je de mijt gewoon wat frisse lucht cadeau gegeven en komt ze gewoon terug mee naar binnen.
Gooi ook eens alle ramen open. Binnenshuis stapelen zich namelijk allerlei afvalstoffen op: door te koken, slapen en gewoonweg door te leven. Bovendien wordt het ook vaak vochtig in huis. Door elke dag 20 à 30 minuten alle ramen open te zetten, wordt de lucht droger. En droge lucht warmt sneller op.
De oven grondig schoonmaken
Als er wel eentje is die overuren gaat draaien tijdens de feestdagen en de winter, dan is dat wel de oven! Ovenhapjes, kalkoen, aardappelschotels,… Alsof alles in de winter in de oven moet. Heerlijk, maar niet met etensresten die blijven aankoeken en daarna lastig te verwijderen zijn. Maak je oven dus grondig schoon, en doe dit vóór het ovenseizoen begint 😉
Gebruik hiervoor een ovenschaal met water en een scheut schoonmaakazijn of citroenschijfjes. Verwarm de oven tot 200°C, plaats de ovenschaal met azijn in de oven, sluit de oven en zet de oven uit. Laat het een nachtje in de oven. De volgende dag poets je de aangekoekte etensresten zo weg.
De kachelruit
Ben jij de gelukkige eigenaar van een kachel? Heerlijk warm en gezellig, zo voor de koude en donkere winteravonden… Maar na een tijdje zie je geen vlammen meer doordat de ruit roetzwart is. Maar gelukkig wel heel snel op te lossen! Keukenpapier of krantenpapier, wat water en as! Wrijf daarna de ruit in cirkelvormige bewegingen proper. Wrijf hierna nog eenmaal over met een droog vel keukenpapier. En ziezo, je ziet de vlammen weer dansen.
Check jouw CV-ketel
Stel je voor: na een lange werkdag, wil je maar één ding: een warm bad of een warme douche nemen. Je stapt de douche in, en dan. Drama. Geen warm water! Voorkom dit doemscenario door je warmteketel tijdig te laten controleren.
Winterschoonmaak buitenshuis
Ook buitenshuis heb je wat op de planning staan!
De dakgoten schoonmaken
Verwijder de bladeren uit de dakgoten. Als je ze laat liggen, kunnen ze ervoor zorgen dat de afvoerpijpen verstopt raken. Wat op hun beurt lekkages kan veroorzaken. Klim op een ladder (wees voorzichtig), en verwijder alle bladeren, takjes en stukken mos. Heb je geen ladder of geen tijd? Doe dan beroep op onze tuiniers! Ze komen je met plezier helpen. De bladeren hoef je niet weg te gooien, maar gebruik ze als bedekking voor de bodem of om planten extra warmte te geven tijdens de winter.
Je terras of balkon reinigen
Je terras of je balkon kunnen in de winter best gevaarlijk terrein zijn… En we willen valpartijen voorkomen. Haal dode bladeren weg, spuit het groen van de tegels of vloer weg. Dit kan je doen met een hoge drukreiniger of simpelweg met azijn. Schrobben maar!
Geen zin of tijd voor een winterschoonmaak?
Heb je na het lezen van dit artikel iets van “Dankjewel voor de tips, maar ik heb hier echt geen zin in en/of geen tijd voor”? Of kan je een extra paar handen gebruiken in het huishouden? Dat kan! Onze huishoudhulpen kunnen jou helpen met de winterschoonmaak binnenshuis! Voor de andere taken, en dan eerder buitenshuis, schakel je best een tuinier in!