Heb je een nieuwe thuis gevonden en ga je binnenkort verhuizen? Houd er dan rekening mee dat je een aantal dingen moet regelen. Niet onlogisch, als je het ons vraagt. Verhuizen gaat namelijk niet vanzelf. Helaas, daar hebben we nog niets op gevonden. In dit artikel geven we je een aantal tips, die goed van pas zullen komen bij het verhuizen.
Verhuizen: wat te doen?
Wanneer je gaat verhuizen, zijn er veel dingen die opgezegd of veranderd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan je abonnement voor je vaste telefoon, televisie en internet. Ga je naar een adres waar jouw provider geen abonnement biedt? Dan moet je deze ruim van tevoren opzeggen. Kan je provider wél een abonnement bieden? Dan moet je in ieder geval je nieuwe adresgegevens doorgeven.
Verhuischecklist
Om het verhuizen makkelijker te maken, vind je hieronder een checklist voor het verhuizen.
- Huur je momenteel een woning? Zeg je oude huurcontract op. Bekijk in jouw contract hoe lang op voorhand je dit moet doen;
- Annuleer verzekeringen, zoals de woonverzekering en brandverzekering;
- Laat je energiemeters afsluiten of overschrijven naar een nieuwe gebruiker;
- Neem meterstanden op;
- Wijzig je tv- telefoon- en internetabonnement;
- Geef adreswijzigingen door aan je bank, mutualiteit, e.d.;
- Zorg voor dozen en andere inpakmaterialen;
- Regel een verhuisbedrijf;
- Ga door je spullen en geef weg wat je niet wil houden;
- Maak apparaten zoals de koelkast, vriezer en wasmachine leeg en schoon.
- Check voordat je het oude huis verlaat of je niks vergeten bent: heb je alle sleutels? Zijn alle spullen ingepakt? Kijk goed om je heen voordat je de deur voor de laatste keer dichttrekt.
Adreswijziging: wie verwittigen?
Het is belangrijk om instanties in te lichten over je verhuizing. Hiermee zorg je ervoor dat je belangrijke post op je nieuwe adres toegestuurd krijgt. Geef daarom aan een aantal instanties je adreswijziging door.
De volgende instanties moet je inlichten wanneer je gaat verhuizen:
- De gemeente
- De huisarts en tandarts
- Het centrale dierenbestand (als je een huisdier hebt)
- Verzekeringsmaatschappijen
- De bank en/of notaris
- Scholen of universiteiten
- Leveranciers van elektriciteit, gas, water en kabeldistributie
- Het postkantoor (zodat je post kan worden doorgestuurd naar je nieuwe adres)
- Je werkgever
- Bedrijven waar je een abonnement hebt (bijv. de krant, mobiele telefoon, vereniging of sportschool/sportclub)
- Eventueel de kerk
- De Kamer van Koophandel, wanneer je een bedrijf op je adres hebt staan
- En natuurlijk je familie en vrienden.
Overheidsdiensten hoef je niet in te lichten; je verhuizing wordt door de gemeente aan deze instanties gemeld.
Denk ook aan je huisdieren. Wanneer je een hond of kat heeft, heeft deze een chip die geregistreerd is op je adres. Wijzig ook dit adres zodat wanneer je huisdier verdwaalt, deze gemakkelijk teruggebracht kan worden.
Hoeveel tijd heb je om domicilie te veranderen?
Nadat je verhuisd bent, heb je 8 dagen om dit aan je nieuwe gemeente door te geven. Ga je naar een ander adres verhuizen binnen dezelfde gemeente? Geef dit ook binnen 8 dagen door. Het doorgeven van je nieuwe adres kan persoonlijk, maar ook schriftelijk, telefonisch of via een faxbericht. Om te controleren of je echt verhuisd bent, komt de wijkagent bij je langs.
Praktische verhuistips
Een aantal dingen lijken misschien lastig te vervoeren, maar kunnen met onderstaande tips prima verhuisd worden.
Hoe wasmachine verhuizen
Een wasmachine is zwaar en zeer onhandig om te verhuizen, al helemaal wanneer je wasmachine zich niet op de begane grond bevindt. Het is daarom belangrijk om een verhuizer in te huren. Verhuizers zijn gespecialiseerd in het verhuizen van apparaten die snel beschadigen. Op verzoek nemen zij een karretje mee om het verhuizen makkelijker te maken. Zorg zelf voor doeken om je wasmachine mee te beschermen.
Hoe glazen verhuizen
Glazen zijn erg breekbaar en daarom is het belangrijk om ze goed in te pakken. Gebruik hiervoor oude kranten of bubbeltjesplastic. Doe de ingepakte glazen in de doos en vul lege ruimtes op met opvulmateriaal. Schrijf op elke kant van de doos: breekbaar, zodat de verhuizer weet dat hij/zij extra voorzichtig met deze dozen moet omgaan.
Hoe kleding verhuizen
Om ruimte te besparen, kun je kleding verpakking in vacuumzakken. Zo kun je kilo’s kleding inpakken in kleine pakketjes. Doe de zakken met kleding in een lege koffer of leg ze gewoon in de kofferbak van je auto. Kleding kan snel kapotgaan. Vervoer de kleding daarom zelf, zodat je weet dat het goed aankomt.
Verhuizen met huisdieren
Dieren moeten verhuisd worden in een schone bench of kooi. Laat een dier nooit te lang in een auto of verhuiswagen, omdat temperaturen in de zon snel kunnen oplopen. Vergeet ook niet om water mee te nemen.
Wat doen na de verhuizing?
Na de verhuizing, zijn er nog een aantal zaken die je moet regelen, voordat je helemaal klaar bent. Deze zaken zijn, bijvoorbeeld:
- Meld je aan bij je nieuwe gemeente
- Meet je huis op voor de inrichting ervan
- Sluit nieuwe verzekeringen af
- Verwittig leveranciers van elektriciteit, gas, water en kabeldistributie
- Sluit nieuwe tv – en internetabonnementen af
Verhuizen met Ring Twice
Ring Twice maakt verhuizen gemakkelijk. Zo vind je op het platform bijvoorbeeld ervaren verhuizers in jouw buurt. Naast verhuizers, vind je ook schoonmakers die je kunnen helpen met het netjes achterlaten van je oude huis en klusjesmannen die je nieuwe huis helemaal naar wens inrichten. Heb je ook een schilder nodig of misschien een meubelmaker? Op Ring Twice vind je getalenteerde buren, die jouw verhuizing een fluitje van een cent maken.
Moet je verhuizen naar het buitenland of wil je meer informatie rond de prijzen van het verhuizen? Lees dan zeker de tips die wij meegeven in onze blog artikelen!