Verhuizen naar het buitenland is een grote stap. Er moet dan ook veel geregeld worden, voordat je België voor een lange periode gaat verlaten. Zomaar naar het buitenland verhuizen is dus geen goed idee. Lees in dit artikel waar je op moet letten als je België permanent gaat verlaten.
Wat moet ik doen als ik wil verhuizen naar het buitenland?
Ga je België permanent verlaten? Doe hiervan dan aangifte bij je gemeente. Wanneer je met je hele gezin gaat verhuizen, is het genoeg dat één van de meerderjarigen van het gezin de aangifte voltooit. Minderjarigen moeten begeleid door een meerderjarig gezinslid aangifte van vertrek doen. Doe dit maximaal één dag voor je vertrekt.
Na uitschrijving krijg je van de gemeente een getuigschrift van afvoering, oftewel model 8, toegestuurd. Deze heb je nodig om je in te schrijven bij het consulaat of de ambassade van België, in het land waar je zult verblijven. Dit is niet verplicht, maar zeker aan te raden. Je kunt bij deze instantie namelijk terecht voor identiteitsbewijzen, paspoorten en andere zaken die te maken hebben met je burgerlijke stand, uitkeringen en voor hulp bij problemen in het buitenland.
Kan je zomaar naar het buitenland verhuizen?
Zomaar naar het buitenland verhuizen, zonder hier aangifte van te doen is niet aan te raden. Voordat je naar het buitenland gaat verhuizen, moet je als eerste bepalen of je België als hoofdverblijfplaats kunt behouden. Ben je bijvoorbeeld nog niet helemaal zeker dat je België permanent wilt verlaten? Houd dan België als hoofdverblijfplaats aan en ga tijdelijk naar het buitenland. Je kunt maximaal een jaar in het buitenland verblijven, voordat je je uit moet schrijven in België.
Verblijf je langer dan drie maanden aaneengesloten in het buitenland? Dan moet je aangifte van tijdelijke aanwezigheid doen bij de Burgerzaken van uw gemeente. Verblijf je langer dan een jaar aaneengesloten in het buitenland? Dan moet je je in België uitschrijven.
Verhuizen naar buitenland: belastingen en belastingaangifte
Als tweede stap moet je nagaan wat de fiscale gevolgen zijn van je verhuizing naar het buitenland. Ga je België permanent verlaten? Dan ben je voortaan belastingplichtig in het buitenland. Er zijn echter uitzonderingen. Wanneer je namelijk in de tussentijd inkomen in België hebt, zoals bijvoorbeeld huurinkomsten, pensioenuitkering of achterstallig loon, dan moet je ook in België aangifte van deze inkomsten doen. Dit doe je door middel van een aangifte voor niet-inwoners bij de Belgische belastingdienst.
Behoud je België als je hoofdverblijfplaats? Dan moet je in België personenbelasting blijven betalen. Om dubbele belasting te voorkomen, heeft België met een aantal landen een verdrag gesloten. Bekijk welke landen dit zijn, voordat je naar het buitenland verhuist.
Nadat je je hebt uitgeschreven in België, wordt je vertrek automatisch aan de belastingdienst gemeld. Je moet echter zelf de formulieren die je nodig hebt voor belastingaangifte aanvragen bij de Belgische belastingdienst.
Verhuizen naar buitenland: uitkeringen
Als laatste is het belangrijk om te bekijken wat er gebeurt met je uitkeringen en sociale zekerheid, wanneer je naar het buitenland verhuist. Naar sommige landen kun je je uitkeringen meenemen. Met deze landen heeft België een verdrag gesloten. Kijk goed of het land waar je naartoe verhuist hierbij hoort. Of je hiervoor in aanmerking komt, hangt af van je statuut, je nationaliteit en het land waar je naartoe verhuist.
Wat met sociale zekerheid bij verhuizen naar buitenland?
Onder sociale zekerheden vallen je ziektekostenverzekering, werkloosheidsuitkering, kinderbijslag, pensioen of andere speciale uitkeringen.
Ga je in een land wonen dat onderdeel is van Europese Economische Ruimte of Zwitserland, dan moet je je in dat land laten verzekeren en ook hier premie betalen. Je kunt hierover informatie ontvangen van de Belgische ambassade of het Belgische consulaat in je nieuwe land.
Wanneer je in een land dat geen onderdeel is van de Europese Economische Ruimte gaat werken, kun je je laten verzekeren bij de Overzeese Sociale Zekerheid. Je betaalt dan een maandelijkse bijdrage en je kunt je voor o.a. geneeskundige verzorging en arbeidsongevallen laten verzekeren.
Ben je al met pensioen en verhuis je naar het buitenland om van je oude dag te genieten? Dan moet je dit aangeven bij je pensioeninstelling. Deze zal regelmatig vragen om bewijs dat je nog in leven bent. Vraag bij deze instantie hoe je pensioen wordt uitbetaald, wanneer je in het buitenland gaat wonen.
Andere praktische zaken en tips voor het verhuizen naar het buitenland
Naast het uitschrijven en de financiële aspecten, zijn er nog een aantal dingen die je moet doen wanneer je naar het buitenland verhuist. Hier zijn enige tips om het verhuizen makkelijker te maken:
- Zeg je huurcontract op wanneer je een woning huurt
- Zeg verzekeringen zoals woonverzekeringen op
- Laat je energiemeters afsluiten of overschrijven naar een nieuwe gebruiker
- Zeg je tv- telefoon- en internetabonnement op
- Neem ruim van tevoren contact op met een internationaal verhuisbedrijf of verhuizers die je kunnen helpen. Het kan soms maanden duren voordat je spullen aankomen in het buitenland, vooral als je naar een ver land gaat verhuizen
- Schrijf je uit bij je huisarts, tandarts en andere medische dienstverleners. Vraag ook je medische dossier op zodat je deze info aan je nieuwe dokter kunt doorgeven
- Neem zo min mogelijk spullen mee. Je spullen verhuizen naar het buitenland is niet goedkoop. Probeer daarom ruimte te besparen en verkoop zoveel mogelijk spullen. Van de opbrengst kun je in het buitenland weer nieuwe spullen kopen
- Label je dozen zodat je bij aankomst snel uit kunt pakken. Geeft ook aan op de dozen of de inhoud breekbaar is of niet
- Pak een goede koffer in met benodigdheden voor een aantal weken. Spullen kunnen soms lang onderweg zijn naar het buitenland. Zorg er dus voor dat je genoeg bij je hebt om de tijd door te kunnen komen
- Laat eventuele diploma’s en andere belangrijke documenten vertalen naar het Engels of de taal van het land waar je naartoe verhuist
Heb je een handige checklist nodig voor het verhuizen of wil je weten hoeveel verhuizen kost? Lees dan zeker de tips die wij meegeven in onze blog artikelen!