5 eenvoudige stappen om je tuin winterklaar te maken

tuin winterklaar maken tuin winterklaar maken

Het is bijna winter en dat betekent dat het tijd is om je tuin winterklaar te maken! Wist je dat je tuin winterklaar maken ervoor zorgt dat je tuin er mooi en fris uitziet in de lente? Je bespaart jezelf zo een hoop werk wanneer de lentedagen terug van weggeweest zijn. En zo zorg je voor een mooie groei en bloei!

Maar geen zorgen, dit hoeft niet moeilijk of tijdrovend te zijn. Hier zijn 5 eenvoudige stappen die je kunt doen om je tuin winterproof te maken! 💪

1. Wacht de ideale temperatuur af

Het mag niet te warm zijn, maar ook niet te koud. De ideale temperatuur om je tuin winterklaar te maken ligt tussen de vijf en tien graden. Is het aan het vriezen? Laat het snoeien, het maaien en de rest nog voor wat het is: wacht tot de ergste vorst voorbij is. Is het warmer dan 10 graden? Dan kun je beter ook even wachten, het gras groeit namelijk nog rond deze temperaturen. Houd de thermometer dus goed in de gaten. ⛄

Wanneer moet ik mijn tuin winterklaar maken?

De thermometer heeft eindelijk de ideale temperatuur bereikt? Ready, set, go! Je tuin winterklaar maken hoeft niet op één weekend te gebeuren. Je mag het over verschillende weken spreiden. Als je het slim aanpakt weliswaar. De gouden regel is dat je tuin winterproof moet zijn voor het begint te vriezen. Het is niet echt slim om nog in de tuin te werken als de temperaturen overdag onder nul gaan. Nachtvorst daarentegen kan niet heel veel kwaad.

Wanneer maak je je tuin dan winterklaar? Het ideale moment is rond oktober. Maar hier opnieuw, houd de temperaturen goed in de gaten.

2. Verwijder bladeren en afval

Tuinonderhoud

In de herfst verliezen veel bomen en struiken hun bladeren. De eerste stap is om de bladeren en het afval te verwijderen. Als je de bladeren laat liggen, kan het de grond en planten beschadigen doordat het vocht wordt vastgehouden. Laat de grond ademen door af en toe de bladeren te harken. 🍂

Recycleer afgevallen bladeren

Om esthetische redenen willen we vaak die bladeren weg; het oogt ook niet zo mooi. Maar eigenlijk hebben die bladeren wel nog een rol te spelen! In de bladeren zitten voedingsstoffen die je bodem met open armen ontvangt. Dus zonde om deze gratis (!) en natuurlijke voedingsstoffen in de groenbak te gooien, toch? Laat daarom de bladeren gewoon liggen. Wil je het liever netjes? Hark de bladeren dan op bepaalde plaatsen in de tuin weg, maar laat hier en daar wel wat liggen. Leg ook wat bladeren tussen de planten. Zo hebben de planten voedingsstoffen voor de lente.

Schimmels, bacteriën en kleine diertjes breken de bladeren af en regenwormen zorgen ervoor dat ze in de grond komen. Let er wel op dat dit enkel geldt voor bladeren van inheemse bomen en struiken. Materiaal van exotische planten verteren ze niet.

3. Bescherm je planten

planten beschermen tegen de kou
planten beschermen tegen de kou

Wie winter zegt, zegt koude temperaturen. En daar zijn sommige planten niet zo goed bestand tegen en kunnen hierdoor beschadigd raken. Daarom is het van belang om deze te beschermen. Er bestaan verschillende manieren om je planten te beschermen tegen de kou.
Je kan een laag mulch rond de planten aanbrengen. Dit beschermt hen tegen de kou en de vorst.

Sommige planten dek je ook beter af of breng je zelf naar binnen tijdens de wintermaanden. Let er wel op dat de planten niet meer nat zijn vooraleer je ze induffelt. Dit gaat anders zorgen voor broei. Je kan je planten inpakken met jute, oude dekens, stro, kokosmatten of krantenpapier.

Er bestaan natuurlijk ook planten die winterbestendig zijn en waar je dus weinig naar hoeft om te kijken. Denk bijvoorbeeld aan de hedera, skimmia, taxus baccata, buxus of ook nog de Portugese laurierkers.

Denk aan de beplanting

Hoeveel tijd je steekt in het onderhouden van je tuin of je tuin winterklaar maken hangt af van je plantenkeuze. Hoe mooi exotische planten ook zijn, deze vragen wat meer onderhoud en wat meer zorg tijdens de winter. Pak ze goed in tegen de koude temperaturen. Toch wat kleur in je tuin tijdens de winter? Denk eraan om winterbloeiers te planten. 🌳

Bloembollen planten voor vroege bloei

Over planten gesproken. Wil je kunnen genieten van mooie kleurtjes eenmaal de eerste zonnestralen tevoorschijn komen? Plant dan bloembollen net voor de winter. Denk aan krokusjes of sneeuwklokjes! Die vroege bloeiers zijn ook een perfecte voedingsbron voor hommels en bijtjes! 🐝

En wat met mijn moestuin winterklaar maken?

Je moestuin winterklaar maken is een kwestie van het te beschermen tegen twee dingen: winters weer en hongerige dieren. Je kan volgende zaken doen om je moestuin winterklaar te maken:

  • Je moestuin afdekken tegen de kou, de harde wind, hagel en veel regen (soms ook sneeuw).
  • Je moestuin beschermen tegen vogels met netten. Let er wel op dat de netten de groenten niet raken. Anders kunnen de vogels er gewoon doorprikken.
  • Je moestuin beschermen tegen vorst. Dit doe je door de aarde op te hogen of af te dekken met stro.

4. Denk aan de diertjes

Niet enkel het gras en de planten hebben extra aandacht nodig tijdens de wintermaanden. Denk ook aan de vogels, insecten, egels en andere dieren.

Schuilplekken voor de winter

Heb je veel snoeihout en takken rond liggen? Gooi ze dan niet in de groenbak, maar maak er een hoopje van. Zo hebben insecten en egels een schuilplekje. De warmte die vrijkomt bij de vertering van het snoeihout is een fijn warm plekje om te overwinteren.

Maak een egelhuis

Heb je een egel in de tuin? Maak hen dan een knusse plek waar ze hun winterslaap kunnen houden. Heb je een oude krat of wat planken liggen? Vul ze op met droge bladeren of stro, zo maak je het extra warm. Maak van een oud omgekeerd krat of wat planken een ruimte waar zij zich in kunnen terug trekken.

Zorg er ook voor dat egels veilig van de ene tuin naar de andere kunnen. Zo niet, maak dan wat openingen aan de onderkant van je schutting. 🦔

Laat uitgebloeide planten staan

Uitgebloeide planten zijn misschien niet het mooist, maar vogels en insecten zijn er dol op! Misschien ziet het er wat rommeliger uit, maar de vogels en insecten in je tuin zullen je dankbaar zijn. Stengels zijn een ideale plek voor insecten om te overwinteren. Ook om hun eitjes in te leggen. Door de uitgebloeide planten en stengels te laten staan, geef je diertjes een veilige plek om de winter door te komen.

Snoei wel wat gesnoeid moet worden

Laat uitgebloeide planten staan, maar snoei wel wat gesnoeid moet worden. Bomen en struiken hebben van nature geen snoei nodig, maar het is wel nodig als je ze niet al te groot wil laten worden. Door te snoeien zorg je er ook voor dat er een nieuwe scheuten komen. Je mag snoeien tot in oktober. De vuistregel is niet meer snoeien eenmaal het vriest. Je kan onze snoeikalender hier terugvinden.

5. Laat het gras maar groeien

Of je mag het alleszins maaien tot je merkt dat het niet meer groei. Want ook het gras gaat in een winterslaap eenmaal de koude temperaturen er zijn – gras stopt met groeien wanneer het kouder wordt dan 6°C. De laatste maaibeurt zou rond eind oktober mogen plaatsvinden. Maai niet te kort, stel de maaihoogte op ongeveer 4 centimeter. Zo voorkom je mosgroei en is je gazon ook beter bestand tegen vorst.

Maar wat doet een tuinman in de winter?

Zie je het zelf niet zitten om deze 5 stappen uit te voeren? Of heb je geen tijd om jouw tuin winterklaar te maken? Onze tuinmannen staan klaar om jou te helpen! Maar wat doet een tuinman in de winter?

De beste tuinaannemers
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)

In de winter gaat het werk bij de tuinaannemers gewoon volop door. Geen winterslaap voor onze tuinmannen! Er is misschien minder onderhoudswerk te verrichten, maar de winter is de ideale periode om tuinen aan te leggen. Denk maar aan het bouwen van schuttingen, overkappingen of plantenborders. En natuurlijk maken ze jouw tuin ook winterklaar!

Vind een talentvolle tuinaannemer bij jou in de buurt
Ontdek ze