De kerstperiode is voor velen een magische periode van het jaar, zo niet de meest magische van allemaal! Cadeautjes inpakken, (te) luide kerstmuziek in de winkels, de lichtjes in de straten. En natuurlijk het belangrijkste onderdeel van deze feestvreugde: de kerstboom versieren! Maar dit kan ook voor discussie zorgen: plaatsen we een kunstboom in de woonkamer of laten we een echte kerstboom aan huis leveren?
Wat je overwegingen ook zijn, het draait allemaal om de vreugde die je ervaart wanneer je een boom in huis haalt. Tenzij je een hekel hebt aan kerst. Maar dan sla je dit artikel best over. 😉
Echte kerstboom of kunstkerstboom: welke kiezen?
Beide soorten kerstbomen hebben hun voor-en nadelen. Dit hangt natuurlijk sterk af van wat jij persoonlijk graag hebt. Een kort overzicht van de voor- en nadelen:
Elke boom heeft ook zijn nadelen:
Zo heb je met een kunstkerstboom minder dat authentiek gevoel: je hebt de geur niet of de vallende naalden niet. Ook heb je opbergruimte nodig! Want je kerstboom laat je niet het hele jaar in je woonkamer staan. Of misschien is dit een nieuwe trend?
Een natuurlijke kerstboom verliest zijn naalden. Je moet dus regelmatiger schoonmaken. Maar hier hangt dit sterk af van het soort kerstboom. Zo verliezen Nordmann kerstbomen hun naalden minder. Wil je je kerstboom zo lang mogelijk vers houden? Dan moet je voor de boom zorgen: je moet het voldoende water geven. Doordat het een levende boom is die je uit zijn natuurlijk habitat hebt gehaald is de levensduur ook korter. Vooral als je eentje zonder kluit koopt.
Welke kerstboom kiezen uit duurzame overweging?
Stel je je elk jaar opnieuw de vraag wat het meest duurzaam is: een echte kerstboom of een kunstkerstboom? Slecht nieuws: dit antwoord ga je hier niet terugvinden. Het vergelijken van een kunstkerstboom en een echt exemplaar is lastig. De effecten op het milieu zijn namelijk erg verschillend en kunnen niet zo maar naast elkaar opgeteld worden. Appels en peren vergelijken, je weet wel. 🤷♀️
Toch zijn er een paar factoren die je kan meenemen om voor jezelf de beslissing te maken.
Kunstkerstbomen voor het leven?
Kunstkerstbomen hebben een kleiner impact op het milieu. Op voorwaarde dat ze lang meegaan. Een kunstkerstboom kan je gemakkelijk 6 à 10 jaar houden. Enkel dan zal de hoge klimaatbelasting van de productie en de afvalwerking gecompenseerd worden. Opteer je voor een kunstboom, let dan op de kwaliteit. Want om de zoveel jaar een nieuwe kunstkerstboom kopen is duurder en nadeliger voor het milieu.
Onze tip is om ietsjes meer te betalen voor kwaliteit. Zo ben je zeker dat de boom lang mee zal kunnen, én dat ie er goed uitziet.
Nog beter? Een tweedehands kerstboom! Het scheelt enorm in prijs en zo verleng je zijn levensduur.
Echte kerstboom, milieuvriendelijker?
De kerstbomen die wij in België kopen, worden vaak geteeld in grote productiebossen in onder meer België, Nederland, Denemarken, Duitsland, en soms Tsjechië en Polen. Europa, dus lekker lokaal toch? Ja! Toch hebben echte kerstbomen ook een impact op het milieu. Enkel en alleen al voor hun grondgebruik en vervoer zijn fossiele brandstoffen nodig. Voeg daar ook aan toe dat er bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt moeten worden bij de teelt.
De meest gekochte levende kerstboom, de fijnspar, heeft een groeitijd van 4 tot 6 jaar. De Nordmann kerstboom blijft zo’n 10 jaar in de grond vooraleer het in de verkoop gaat. Een 8-jarige boom zal gemiddeld 18 kg CO2 hebben vastgelegd!
Wil je toch een echte kerstboom, maar je bent je bewust van je milieu-impact? Zoek dan een kerstboom die milieuvriendelijk gekweekt werd, zonder kunstmest en met zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen. Deze bomen kan je herkennen aan het Europese keurmerk voor biologisch.
En wat met kerst zelf?
Kunstbomen vergelijken met echt kerstbomen is lastig. Beide hebben effecten op het milieu. Maar heb je ook al stilgestaan bij de impact van kerst zelf? Als je kijkt naar het totaalplaatje van de impact van kerst, is de milieubelasting van de kerstboom zelf peanuts.
Kijk eens nauwkeurig naar jouw feestgedrag, en waar jij wél een verschil kan maken.
Denk bijvoorbeeld aan de kerstverlichting. Het klimaatimpact van kerstverlichting is groter dan die van de boom zelf. Ongeacht of je voor een kunst- of een echte boom kiest. 🤔
Vergeet ook niet de verpakking van de cadeautjes. Hoe gezellig die berg inpakpapier na het openen van de cadeautjes ook is, denk hier best twee keer over na. De verpakkingen met kerstmannetjes of andere leuke kerstfiguurtjes bevatten vaak schadelijke kleurstoffen en microplastics. En die kunnen niet gerecycled worden. Opteer voor leuke zero waste-verpakkingen. Het uitpakken blijft even leuk hoor.
En het feestmaal? Verminder het vlees, laat het exotisch fruit voor wat het is. Zo verminder je ook al drastisch het milieu-impact.
Tegenover deze effecten op het milieu, staat de kerstvreugde toch nog steeds centraal. Of je nu kiest voor een neppe of een echte kerstboom. Tenzij je allergisch bent voor kerst. 😉