Hoe kerstboom vers houden?

kerstboom fris houden kerstboom fris houden

Je hebt gekozen voor een echte kerstboom. Een echte kerstboom in huis halen is veel meer dan enkel het versieren en ervan genieten. Je moet er net als voor andere planten wat voor zorgen! Geen paniek, met onze handleiding krijgt jouw boom de nodige verzorging en gaat hij schitteren tot aan de kerstdagen (en zelfs langer!). Hoe kan je je kerstboom zo lang mogelijk vers houden?

Voor elke boom, zijn verzorging

De ene boom is de andere niet. En dat geldt ook voor kerstbomen. De favoriete boomsoort is ongetwijfeld de Nordmann. Door zijn volle vorm, lekkere geur en zachte naalden (die bovendien nauwelijks vallen) is hij topfavoriet. Een Nordmann kerstboom is niet goedkoop, maar je hebt er wel langer plezier aan dan aan een gewone fijnspar. Bij Ring Twice kan je een Nordmann kerstboom aan huis laten leveren!

Hoe verser de kerstboom, hoe beter

Een kerstboom gaat niet voor weken mee. Dus hoe langer hij al in de winkel of tuincentrum staat te wachten, hoe minder lang hij zal schitteren bij jou thuis. Trucje om te weten of je boom vers is? Til hem aan de stam op en laat hem neerploffen. Vallen er dan al naalden? Dan is dat geen goed teken. De bomen die Ring Twice aanbiedt zijn de ochtend zelf gesneden. Vers van de pers 😉

kerstbomen buiten

Geef je kerstboom wat tijd

Je kerstboom moet wat wennen. Vooral als hij van het veld of van buiten komt, zet je hem best niet onmiddellijk in je (warme) woonkamer. Zet hem een dag in je garage zodat hij zich kan aanpassen aan de warmere temperaturen. Wanneer je hem dan in je woonkamer brengt, moet je hem ook de tijd geven om zijn takken weer mooi open te zetten.

Zet je boom op de juiste plek

Eenmaal binnen zet je je kerstboom ook best bij een raam, maar niet in direct zonlicht. Zet hem ook ver van de verwarming. Door de warmte gaat de boom sneller uitdrogen, en dus sneller zijn naalden verliezen. Let ook op met tocht. Zet je boom niet in een doorgang waar deuren open en dicht kunnen, en dus voor tocht zorgen. Tocht zorgt namelijk ook voor naaldverlies.

Geef je kerstboom ook water

En dat geldt ook voor een boom zonder kluit! Voor je hem versiert, zet je hem best nog een hele dag in een emmer water. Zo kan de kerstboom alsnog veel vocht opnemen. Installeer hem dan idealiter in een kerstboomhouder met waterbak. Zo kan hij toch nog wat drinken. Dit is niet enkel nuttig als je je boom lang groen wil houden, maar zo verminder je ook het brandgevaar! Een verse, groene boom zal moeilijker ontbranden. Terwijl een uitgedroogde boom veel makkelijker in brand schiet. Benevel daarom dus ook vaak de takken en naalden.

Hoeveel water je je boom ook geeft, hou er rekening mee dat de boom hoe dan ook zal uitdrogen na een week of drie.