Flambeer enkel jouw pannenkoeken deze winter met deze 10 tips!

Facture Facture
Nicolas
Nicolas

“Ongeziene energieprijzen”, “Hoge energieprijzen”, je leest het overal!

Onder het motto “alle beetjes helpen”, deelt onze dienstverlener Nicolas, loodgieter en chauffagist, enkele tips om jouw energieverbruik en -factuur wat te verlagen.💰

Onderhoud en regelmatige controle van jouw verwarmingstoestellen

Zijn eerste advies, niet enkel essentieel, maar ook verplicht, is het onderhoud van jouw verwarmingsinstallaties. Deze moet door een erkende loodgieter gebeuren. Ontdek hoe onze verwarmingsmonteurs van Ring Twice jou kunnen helpen!

Door jouw toestellen te controleren, verhoog je niet alleen de levensduur van jouw toestellen, maar optimaliseer je ook hun werking en dus jouw verbruik. Een jaarlijks onderhoud is dus essentieel, niet enkel voor jouw veiligheid en jouw comfort, maar dus ook voor jouw portemonnee!

Gebruik een thermostaat

Een tweede tip is om een thermostaat te gebruiken. Het klinkt logisch, maar veel huizen hebben er geen. Met een thermostaat kan je niet alleen de temperatuur regelen, maar ook de verwarmingsperioden. Ben je overdag niet thuis? Verwarm niet terwijl je weg bent, maar stel de thermostaat zo in dat het net voor je thuiskomt jouw woning begint op te warmen.

A,Senior,Woman,Adjusting,Her,Thermostat,At,Home

Op dezelfde manier zorgt de thermostaat voor een constante temperatuur in huis. Zo hoef je de verwarming niet steeds hoger te zetten om een paar graden extra te krijgen.

Er zijn verschillende soorten thermostaten: eenvoudige, draadloze, op afstand aangesloten, enz. Vraag jouw verwarmingsmonteur om advies bij het kiezen van de juiste thermostaat, naargelang wat je nodig hebt. Zodra je jouw thermostaat hebt gekozen, moet je het ook strategisch plaatsen, d.w.z. uit de buurt van een raam, een deur of een ruimte met grote temperatuurschommelingen (de keuken bijvoorbeeld).

De temperatuur in jouw huis instellen

Eenmaal jouw thermostaat geïnstalleerd, kan je de temperatuur van jouw woning optimaal instellen. Het heeft geen zin om jouw huis de hele winter tot 25°C te willen verwarmen. Wist je dat een verhoging van de verwarming met 1°C kan leiden tot een verhoging van 15% van jouw energiefactuur? Verlaag de thermostaat tot 19-20°C in de woonkamers. En haal de dikke truien, een warm deken en een lekkere thee naar boven!

De verwarming opnieuw aanzetten

We hebben de neiging om de verwarming opnieuw aan te zetten wanneer het echt koud is. Maar dat is niet de juiste aanpak! Wacht niet tot de temperaturen onder de 15°C zakken om jouw verwarming weer aan te zetten. Het vraagt meer energie om een gekoeld huis weer op te warmen. Stel daarom jouw thermostaat in op 17°C als kamertemperatuur en vermijd zo een te groot temperatuurverschil.

Couple,Love.,Legs,With,Socks,On,Heating,Radiator.,Couple.,Romantic

Verwarming weer aanzetten? Verlucht jouw huis dan eerst goed. Dit lijkt tegenstrijdig, maar als het buiten koud begint te worden, nestelt vocht zich in de muren. En een vochtig huis opwarmen kost veel meer energie. Door jouw huis te luchten, regel je de vochtigheidsgraad en verlaag je je energieverbruik.

Lucht vernieuwen

Of het nu waait, sneeuwt of regent, zet de ramen open! Wij ademen vochtige lucht uit, en zoals hierboven uitgelegd, kost het verwarmen van een vochtige ruimte meer energie. Door jouw kamers te luchten, vernieuw je de lucht. Jouw bankrekening zal je dankbaar zijn!

Isoleer jouw warmwaterleidingen

Je gebruikt energie om je water te verwarmen. Als jouw leidingen niet goed geïsoleerd zijn, komt er een deel warmte vrij tussen jouw sanitair en jouw kraan. Dit is onnodige energie die je kan besparen door simpelweg jouw leidingen te isoleren.

Jouw huis isoleren

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar een goed geïsoleerd huis is een huis met een lagere energierekening. Hoe kun je je huis isoleren? Een paar simpele maar effectieve tips:

  • Kies ramen met dubbele beglazing
  • Geef de voorkeur aan de installatie van luiken voor uw ramen en/of dikke gordijnen om te isoleren tegen de kou
  • Gebruik tochtrollers
  • Het dak en de muren isoleren

Verwarmen op een alternatieve manier

fire

Verwarmen met hout kan een alternatief zijn. Maar enkel als je een goed onderhouden toestel hebt en het op de juiste manier gebruikt.

Verwarmen met hout is alleen economisch en milieuvriendelijk als je het op de juiste manier doet.

Er zijn enkele regels die je moet volgen: koop een modern toestel met een ecologisch label, met dubbele of drievoudige verbranding, geïnstalleerd door een vakman en gebruik alleen kwaliteitsbrandstoffen (goed gedroogde houtblokken of gecertificeerde pellets). Laat jouw toestel een keer per jaar onderhouden en laat de rookkanalen door een erkende vakman controleren, en vergeet de schoorsteen niet.

Vergeet niet om te verluchten zodat de muffe lucht het huis uitgaat.

Huishoudelijke apparaten

Kijk eens rond in je huis/appartement. Hoeveel apparaten zijn er (nog) aangesloten?
Radio, wasmachine, wasdroger, koffiezetapparaat, waterkoker, oven, elektrisch fornuis, televisie, telefoonopladers, televisie,… Zelfs als ze uitgeschakeld zijn, verbruiken deze apparaten een zekere hoeveelheid elektriciteit. Ook al is deze hoeveelheid klein, verbruikt het toch.

Haal apparaten die je niet dagelijks gebruikt uit het stopcontact of gebruik ze anders:

  • Begin met het loskoppelen van apparaten die je niet vaak gebruikt. Ja, ook computer- en telefoonladers!
  • Heb je de was gedaan? En is het weer goed? Droog je kleren aan een waslijn.
  • Verlaag de temperatuur van jouw wasprogramma’s: jouw kleren worden net zo schoon op 30°. Gebruik ook ecoprogramma’s of programma’s die minstens een uur duren. Let wel op dat zogenaamde “korte” programma’s niet noodzakelijk economischer of ecologischer zijn. Het apparaat moet snel opwarmen en wassen, wat jouw verbruik verhoogt.
  • Vul jouw wasmachine en vaatwasser maximaal.

Denk er ook aan jouw toestellen goed te onderhouden, zo gaan ze langer mee.

Als renovatie rijmt op innovatie

Gas- of olieketel? Een pellet- of houtkachel? Zonnepanelen installeren? Er zijn zoveel manieren om je huis te verwarmen dat je soms niet meer weet dewelke de beste is. Aarzel niet om jouw chauffagist om advies te vragen. Het is ook een goed idee om een grondige diagnose te laten doen vooraleer je iets koopt. Jouw chauffagist kan jou het beste advies geven en jou helpen de juiste apparatuur voor jouw huis te kiezen en tegelijkertijd jouw verbruik te optimaliseren.

Helaas hebben we geen wonderoplossing om te verwarmen zonder te verbruiken, dat zou te gemakkelijk zijn. 😉

Maar dankzij het brede scala aan mogelijkheden hebben we oplossingen om ons verbruik te verminderen en het toch warm te hebben deze winter! Kosten en comfort zijn nauw met elkaar verbonden, we moeten gewoon het juiste evenwicht vinden. 🤗

En vergeet niet, alle beetjes helpen als het gaat om energiebesparing! 🙌

De beste elektriciens
Pierre
Pierre
4.98/5 (211 reviews)
Kalil
Kalil
4.94/5 (204 reviews)
Nico
Nico
4.95/5 (164 reviews)
Eric
Eric
4.97/5 (157 reviews)
Mathieu
Mathieu
4.92/5 (142 reviews)
Paul
Paul
4.89/5 (142 reviews)
Frederic
Frederic
4.95/5 (131 reviews)
Jianmin
Jianmin
4.82/5 (105 reviews)
Peter
Peter
4.85/5 (105 reviews)
Dirk
Dirk
4.95/5 (102 reviews)
Pierre
Pierre
4.98/5 (211 reviews)
Kalil
Kalil
4.94/5 (204 reviews)
Nico
Nico
4.95/5 (164 reviews)
Eric
Eric
4.97/5 (157 reviews)
Mathieu
Mathieu
4.92/5 (142 reviews)
Paul
Paul
4.89/5 (142 reviews)
Frederic
Frederic
4.95/5 (131 reviews)
Jianmin
Jianmin
4.82/5 (105 reviews)
Peter
Peter
4.85/5 (105 reviews)
Dirk
Dirk
4.95/5 (102 reviews)
Vind een talentvolle elektricien bij jou in de buurt
Ontdek ze