Yoga voor beginners: 7 tips om te starten met Yoga

Staat een yogales bij jou ook al lang op jouw verlanglijstje? Bij ons ook, maar we vinden vaak de tijd niet om eraan te beginnen. Dat komt omdat we niet goed weten wat het inhoudt en hoe we ermee kunnen starten. Yoga voor beginners hoeft eigenlijk niet zo ingewikkeld te zijn. Met een paar gemakkelijke poses en de juiste mindset, geraak je al heel ver. Klaar om de eerste stap te zetten naar jouw inner Yogi?

Yoga, wat is dat nu eigenlijk?

Volgens de Belgische Yoga Federatie focust Yoga zich op de relatie tussen lichaam en geest. We leven in een wereld waar alles snel gaat. We nemen vaak niet de tijd nemen om even stil te staan en ons bewust te worden van de omgeving rondom ons. Yoga combineert ademhalingstechnieken met meditatietechnieken en vertaalt die in verschillende bewegingen, gekend als ‘yoga poses’. Het uiteindelijke doel is de fysieke en mentale gezondheid verbeteren door gemoedsrust te creëren. Hoewel yoga een eeuwenoude kunst is afkomstig uit India, is het ondertussen een universele taal geworden.

Deel uitmaken van die universele taal blijkt niet zo ingewikkeld te zijn als gedacht. Het draait allemaal rond tijd en mindset. Klaar om de eerste stappen te nemen? Wij ook!

Start nu met yoga oefeningen met deze gemakkelijke tips!

Tip 1 – Yoga is voor iedereen, ook voor beginners

“Is dat niet zweverig?” of “Mij openstellen in groep, liever niet”. We hebben allemaal wel onze excuses om niet te starten met yoga. Maar je kan yoga perfect afstemmen op wat je nodig hebt en waar je je comfortabel bij voelt. Er bestaan verschillende vormen van yoga en verschillende yoga oefeningen die zich elk focussen op een ander doel.

Tip 2 – Zoek de vorm die bij jou past

Schuim het internet af en ga op zoek naar de vorm van yoga die het beste bij jou past. Wil je graag een sterker en leniger lichaam? Of wil je aan jouw houding werken? Misschien focus je je liever op mentale rust. Ben je misschien zwanger en probeer je je weg te vinden naar zwangerschapsyoga? Dat kan ook! Om een idee te krijgen welke mogelijkheden er zijn, hebben we hier enkele vormen opgesomd:

  • Ontspanning en herstel:
    • Yin Yoga
    • Restorative Yoga
    • Yoga Nidra
  • Gemiddelde inspanning:
    • Hatha Yoga
    • Pilates
    • Aerial Yoga
  • Zware inspanning:
    • Ashtanga Yoga
    • Hot Yoga
    • Vinyasa Yoga
  • Spirituele yoga:
    • Jivamukti Yoga
    • Kundalini Yoga

Weet je niet meteen welk type van yoga het beste bij jou past? Probeer van elke categorie één uit. Zo merk je snel welke vorm van yoga bij jou past. En welke ook helemaal niet.

Tip 3 – Ga op zoek naar yoga voor beginners

Tijdens jouw eerste yogales sta je niet graag tussen mede yogi’s die zich al vijfdubbel kunnen plooien. Laat de expert lessen nog even voor wat ze zijn en begin rustig. Leer jouw lichaam en geest kennen en kies voor yoga voor beginners. Die lessen focussen zich op het eerste contact met yoga. De overgang naar intensievere yoga zal zo gemakkelijker zijn.

Heb je geen klik met de yoga leraar? Probeer dan eens een andere les. Het is namelijk belangrijk dat je je goed voelt tijdens de les. Tijdens een yogales moet je je volledig kunnen overgeven aan het gevoel, en dat kan niet als je geen klik hebt met de yoga leraar.

yoga oefeningen

Tip 4 – Draag de juiste kledij tijdens een yoga les

Het is waarschijnlijk vanzelfsprekend, maar ga niet naar de yogales met een jeansbroek aan. Dat kan nogal oncomfortabel worden. Kies voor comfortabele kledij. Denk aan een sportlegging, een short, een gemakkelijke t-shirt dat genoeg ademt, en vergeet vooral jouw sokken en trui niet. De meeste yoga lessen worden afgesloten met een rustmoment en dan koel je meteen af. Hoewel sommige yogi’s dekentjes voorzien, is het aangenaam zelf warme kledij mee te hebben zodat je je les in alle rust (en zonder bibber) kan eindigen.

Tip 5 – Let op jouw ademhaling

In elke vorm van yoga is ademhaling belangrijk. We ademen elke dag, altijd onbewust. Want ons lichaam doet dat voor ons, zonder dat wij ons daar zorgen over moeten maken. Yoga wil de focus terugbrengen naar het ademhalen. Want onze ademhaling zorgt voor leven en zorgt ervoor dat onze geest ons lichaam kan aansturen.

Yoga zal ervoor zorgen dat je meteen bewuster wordt van jouw ademhaling en dus jouw lichaam, niet alleen tijdens de yoga lessen maar ook daarbuiten.

Tip 6 – Laat alle verwachtingen los

Je hebt je ongetwijfeld al een beeld gevormd van wat yoga is en hoe zo’n les eruit ziet. Misschien heb je al verwachtingen van hoe je jouw eerste yoga les zal aanpakken. Laat deze verwachtingen los, want yoga is zoveel meer dan ‘gewoon een les volgen’. Het kan je emotioneel maken, moe maken, maar ook opgelucht doen voelen en jou laten genieten van de kracht van jouw lichaam.

Laat alle verwachtingen los en geniet van alle onverwachte gevoelens die een yogales bij jou kan losmaken.

Tip 7 – Geef het even tijd

Je hebt enkele yoga lessen achter de rug, maar die stilte tijdens de lessen en die yoga oefeningen blijven ongemakkelijk aanvoelen? Dat is heel normaal! Geef het even tijd. Nieuwe gewoontes creëeren is niet gemakkelijk. Ben je het na 3 maanden nog niet gewoon? Dan kan je altijd een andere vorm van yoga overwegen, of misschien een privé leraar!

Wij zijn alvast helemaal geïnspireerd om onze eerste yogales uit te proberen! Jij ook? Vind een yoga studio in jouw buurt of kijk eens op Ring Twice! Er zijn heel wat yogi’s die jou graag willen helpen fysiek en mentaal sterker te worden.

Heb je nog tips? Of heb je een eerste yogales achter de rug? Ben je misschien zelf een yogaleraar en wil jij yogales geven? Laat het ons weten in de comments! We horen graag jouw ervaringen! Namasté!

Vind een talentvolle masseur bij jou in de buurt
Ontdek ze