Heb je wat extra tijd deze winter? En wil je graag die klusjes (eindelijk) afronden bij jou thuis? Super, maar klussen in de winter of bij koude temperaturen kan een uitdaging zijn! Sommige klusjes laat je best voor de warmere dagen. Anders loop je het risico erger te doen dan voorzien. Maar ik heb voor jou de beste tips verzameld om toch te kunnen klussen bij lage temperaturen. Bovendien kom je met de juiste voorbereiding en technieken al een heel eind!
Klussen in de winter
Tip 1: Kijk naar het weer
Houd het weer in de gaten en plan je werkzaamheden volgens het weer. Vermijd werken in extreem koude omstandigheden of tijdens sneeuwstormen.
Tip 2: Kleed je in laagjes
Moet je binnen klussen, maar er is nog geen verwarming? Of moet je buiten wat klusjes afwerken? Draag dan meerdere lagen kleding die je gemakkelijk aan en uit kan trekken. Dit helpt om je lichaamstemperatuur te regelen, want van klussen ga je het warm krijgen!
Tip 3: Verwarm vooral je extremiteiten
Je handen, voeten en hoofd zijn het gevoeligst voor kou. Deze moet je dus goed beschermen. Draag handschoenen, een warme must en dikke kousen!
Tip 4: Geschikte gereedschap
Sommige materialen en gereedschappen kunnen anders reageren bij koudere temperaturen. Kijk dus na of je gereedschap geschikt is voor klussen bij lagere temperaturen.
Tip 5: Houd het materiaal warm
Sommige materialen, zoals verf of lijm, werken niet goed bij lage temperaturen. Bewaar ze op een warme plek en gebruik ze alleen als ze op de juiste temperatuur zijn.
Tip 6: Gebruik een draagbare verwarming
Moet je in een onverwarmde ruimte werken? Misschien kan je dan best een draagbare elektrische verwarming installeren zodat je toch wat comfortabel bent.
Tip 7: Blijf goed gehydrateerd
Ook al voel je misschien minder dorst bij koud weer of tijdens het klussen in de winter, is het toch belangrijk om genoeg water te drinken. Eet ook energierijke voeding om je energieniveau op peil te houden.
Klusjes die je best voor warmere dagen houdt
Toch zijn er klusjes die je best voor het voorjaar houdt. Klussen in de winter kan moeilijk zijn. Vooral omdat koude weersomstandigheden de effectiviteit van het materiaal en gereedschap kunnen beïnvloeden.
Zo hou je schilderwerken voor de warmere dagen. Verf heeft namelijk een bepaalde temperatuur nodig om goed te kunnen drogen.
Hetzelfde geldt voor lijm-en kitwerk. Lijmen en kitten kunnen niet goed hechten of uitharden bij lage temperaturen. Tegellijm en voegmiddel hebben ook last van lage temperaturen. Door de kou kan het droogproces vertragen en de hechting minderen. Om deze zelfde reden laat je ook best het installeren van vloeren voor later in het jaar. Vinyl kan bijvoorbeeld moeilijk te hanteren zijn als het te koud is.
Moet je een muur plamuren of metselen? Doe dit niet bij middagtemperaturen lager dan 5°C. De kans op beschadigd metselwerk is groot.
Elektrische kabels kunnen stijf worden en breken bij lage temperaturen, wat het risico op elektrische ongevallen verhoogt.
Als je twijfelt of een bepaald klusje geschikt is om uit te voeren bij lage temperaturen, is het altijd een goed idee om de aanbevelingen van de fabrikant te raadplegen of een klusser om advies te vragen. Het uitstellen van bepaalde werkzaamheden tot de temperaturen stijgen, kan vaak leiden tot een beter eindresultaat en een veiligere werkomgeving.