Klussen in de winter? Onze tips!

handschoenen klusjes handschoenen klusjes

Heb je wat extra tijd deze winter? En wil je graag die klusjes (eindelijk) afronden bij jou thuis? Super, maar klussen in de winter of bij koude temperaturen kan een uitdaging zijn! Sommige klusjes laat je best voor de warmere dagen. Anders loop je het risico erger te doen dan voorzien. Maar ik heb voor jou de beste tips verzameld om toch te kunnen klussen bij lage temperaturen. Bovendien kom je met de juiste voorbereiding en technieken al een heel eind!

Klussen in de winter

klussen in winter

Tip 1: Kijk naar het weer

Houd het weer in de gaten en plan je werkzaamheden volgens het weer. Vermijd werken in extreem koude omstandigheden of tijdens sneeuwstormen.

Tip 2: Kleed je in laagjes

Moet je binnen klussen, maar er is nog geen verwarming? Of moet je buiten wat klusjes afwerken? Draag dan meerdere lagen kleding die je gemakkelijk aan en uit kan trekken. Dit helpt om je lichaamstemperatuur te regelen, want van klussen ga je het warm krijgen!

Tip 3: Verwarm vooral je extremiteiten

Je handen, voeten en hoofd zijn het gevoeligst voor kou. Deze moet je dus goed beschermen. Draag handschoenen, een warme must en dikke kousen!

Tip 4: Geschikte gereedschap

Sommige materialen en gereedschappen kunnen anders reageren bij koudere temperaturen. Kijk dus na of je gereedschap geschikt is voor klussen bij lagere temperaturen.

Tip 5: Houd het materiaal warm

Sommige materialen, zoals verf of lijm, werken niet goed bij lage temperaturen. Bewaar ze op een warme plek en gebruik ze alleen als ze op de juiste temperatuur zijn.

Tip 6: Gebruik een draagbare verwarming

Moet je in een onverwarmde ruimte werken? Misschien kan je dan best een draagbare elektrische verwarming installeren zodat je toch wat comfortabel bent.

Tip 7: Blijf goed gehydrateerd

Ook al voel je misschien minder dorst bij koud weer of tijdens het klussen in de winter, is het toch belangrijk om genoeg water te drinken. Eet ook energierijke voeding om je energieniveau op peil te houden.

Klusjes die je best voor warmere dagen houdt

Toch zijn er klusjes die je best voor het voorjaar houdt. Klussen in de winter kan moeilijk zijn. Vooral omdat koude weersomstandigheden de effectiviteit van het materiaal en gereedschap kunnen beïnvloeden.

Zo hou je schilderwerken voor de warmere dagen. Verf heeft namelijk een bepaalde temperatuur nodig om goed te kunnen drogen.

schilderen in winter

Hetzelfde geldt voor lijm-en kitwerk. Lijmen en kitten kunnen niet goed hechten of uitharden bij lage temperaturen. Tegellijm en voegmiddel hebben ook last van lage temperaturen. Door de kou kan het droogproces vertragen en de hechting minderen. Om deze zelfde reden laat je ook best het installeren van vloeren voor later in het jaar. Vinyl kan bijvoorbeeld moeilijk te hanteren zijn als het te koud is.

Moet je een muur plamuren of metselen? Doe dit niet bij middagtemperaturen lager dan 5°C. De kans op beschadigd metselwerk is groot.

tegels plaatsen

Elektrische kabels kunnen stijf worden en breken bij lage temperaturen, wat het risico op elektrische ongevallen verhoogt.

Als je twijfelt of een bepaald klusje geschikt is om uit te voeren bij lage temperaturen, is het altijd een goed idee om de aanbevelingen van de fabrikant te raadplegen of een klusser om advies te vragen. Het uitstellen van bepaalde werkzaamheden tot de temperaturen stijgen, kan vaak leiden tot een beter eindresultaat en een veiligere werkomgeving.

De beste klusjesman
Sandra
Sandra
4.98/5 (285 reviews)
Kalil
Kalil
4.94/5 (204 reviews)
Patrick
Patrick
4.95/5 (184 reviews)
Roger
Roger
4.95/5 (178 reviews)
Eric
Eric
4.97/5 (156 reviews)
Mathieu
Mathieu
4.92/5 (143 reviews)
Marc
Marc
4.95/5 (135 reviews)
Frederic
Frederic
4.96/5 (135 reviews)
Ronny
Ronny
4.96/5 (132 reviews)
Gerdi
Gerdi
4.99/5 (117 reviews)
Sandra
Sandra
4.98/5 (285 reviews)
Kalil
Kalil
4.94/5 (204 reviews)
Patrick
Patrick
4.95/5 (184 reviews)
Roger
Roger
4.95/5 (178 reviews)
Eric
Eric
4.97/5 (156 reviews)
Mathieu
Mathieu
4.92/5 (143 reviews)
Marc
Marc
4.95/5 (135 reviews)
Frederic
Frederic
4.96/5 (135 reviews)
Ronny
Ronny
4.96/5 (132 reviews)
Gerdi
Gerdi
4.99/5 (117 reviews)
Vind een talentvolle klusjesman bij jou in de buurt
Ontdek ze