10 thuisactiviteiten met je kinderen als het regent

thuisactiviteiten met kinderen thuisactiviteiten met kinderen

Als mama of papa kan het (soms) een hele uitdaging zijn om je kinderen bezig te houden op een regenachtige dag. Maar geen zorgen, met een beetje creativiteit en planning kun je van een grijze dag een kleurrijke belevenis maken, zelfs als je agenda overvol is of je even tijd voor jezelf nodig hebt. Ik heb eens rondgevraagd aan de collega’s met kroost en ook aan onze ongelofelijke babysitters! Zij kwamen met de volgende 10 leuke thuisactiviteiten die je kan doen met je kids. Zeg bye bye tegen saaie regenachtige namiddagen! 🙌

Knutselen: Met een knutselactiviteit kan je zoveel doen: juwelen van pasta maken, kartonnen kastelen bouwen voor de Play Mobils of onderleggers maken van strijkpareltjes. Geen tijd om samen met je kind te knutselen? Je kan een knutselhoekje inrichten en alle benodigdheden klaarleggen. Zo kan jij blijven verder werken of andere taken doen.

Een indoor speurtocht: Hier kan je je echt volledig laten gaan! Je kan het simpel houden, maar evengoed heel uitgebreid maken. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, en je zin natuurlijk. 😉 Maak een lijst met enkele aanwijzingen en verstop kleine voorwerpen rond het huis. Niet te vergeten: een prijs op het einde van de zoektocht!

Bakken en koken: Samen bakken of koken is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Laat je kinderen helpen met het meten van ingrediënten en het versieren van koekjes. Heb je het druk? Kies voor eenvoudige recepten of bakmixen die minder tijd vergen. En zo heb je dan ook nog eens het vieruurtje klaar!

bakken en koken met kinderen als thuisactiviteit

Film- of theatervoorstelling: Verander je woonkamer in een bioscoop. Laat de kinderen een film uitkiezen. Maak het nog leuker door hen hun lievelingssnoep te kopen of popcorn te maken! Te druk? Een educatieve film of documentaire kan ook een rustige activiteit zijn die ze zelfstandig kunnen doen. Zijn je kinderen oud genoeg? Laat hen na de film een korte bespreking maken: waar gaat de film over? wie zijn de hoofdrolspelers? wat vonden ze de leukste passage? enzovoort.

Wetenschappelijke experimenten: Hier ga je wel een oogje in het zeil moeten houden en hen moeten helpen. Je hoeft geen echte wetenschapper te zijn om eenvoudige experimenten te doen. Vaak heb je al alle ingrediënten in huis. Met bakpoeder en azijn maak je bijvoorbeeld een vulkaan. Of met scheerschuim en water, kan je regen maken! Tiktok zit deze dagen vol met leuke wetenschappelijke experimentjes!

Leesmarathon: Creëer een gezellig leeshoekje met (audio)boeken, stripverhalen, tijdschriften. Voor oudere kinderen kan zelfstandig lezen een goede manier zijn om de tijd door te brengen, terwijl jij andere dingen doet. Vraag hen ook om een korte boekbespreking te houden: waar gaat het boek over? wat kan je zeggen over de auteur? wat kan je zeggen over de hoofdpersonages? wat vonden ze leuk aan het boek en wat minder leuk?

thuisactiviteit met kinderen een boek lezen

Bouw een fort of kasteel: Gebruik kussens, dekens, stoelen en zelfs kartonnen dozen om samen met je kinderen een eigen fort of kasteel te bouwen in de (woon)kamer. Binnen hun zelfgemaakte constructie kunnen ze vervolgens hun eigen wereld creëren: ze kunnen er verhalen in vertellen, een picknick houden, of er zelfs een boek in lezen met een zaklamp. Dit is een geweldige manier voor kinderen om hun fantasie de vrije loop te laten en een eigen speelruimte te creëren.

Yoga of dans: Worden jij en je kinderen hondendol binnen? Organiseer een dansfeestje! Speel hun lievelingsliedjes luid af, en schudden met die billen! Je kan natuurlijk ook een silent disco organiseren: hoofdtelefoon op en iedereen danst op zijn of haar lievelingsnummers. Geen fan van dansen? Een kindvriendelijke yogasessie is ook een perfect thuisactiviteit om energie kwijt te raken. En de buren zullen blij zijn. 🤭

Puzzels en bordspellen: Een regenachtige dag is ook ideaal om samen een bordspel te spelen of te puzzelen. Oudere kinderen kunnen dit al zelfstandig doen. Jij hoeft enkel te zien dat er niemand vals speelt of niet goed tegen zijn of haar verlies kan. Emoties kunnen soms hoog oplaaien.

thuisactiviteit bordspelletjes met kinderen

Herinneringenboek: Er bestaat geen beter moment om samen aan een leuk herinneringsboek te werken dan een regenachtige dag! Haal leuke foto’s naar boven, laat vakantiekiekjes afprinten en ga op zoek naar een leuk boek. Je kan ook een mini-printer kopen waar je instant je foto’s kan laten afprinten of een polaroid!

Heb je alle bovenstaande thuisactiviteiten uitgeprobeerd? Niets helpt? En je inspiratie en je creativiteit doven stilletjesaan uit? Schakel een babysitter in! Een betrouwbare babysitter kan niet alleen op je kinderen passen, maar ook leuke en educatieve activiteiten organiseren. Dit geeft jou de gemoedsrust en tijd voor jezelf, terwijl je kinderen op een leuke en leerzame manier bezig zijn.

De beste babysitters
Maxime
Maxime
5/5 (290 reviews)
Vanessa
Vanessa
4.99/5 (90 reviews)
Erin
Erin
4.98/5 (55 reviews)
Sandra
Sandra
5/5 (44 reviews)
Elisabeth
Elisabeth
5/5 (41 reviews)
Karine
Karine
5/5 (23 reviews)
Kristine
Kristine
5/5 (22 reviews)
Elke
Elke
5/5 (20 reviews)
Melissa
Melissa
5/5 (19 reviews)
Nele
Nele
4.94/5 (17 reviews)
Maxime
Maxime
5/5 (290 reviews)
Vanessa
Vanessa
4.99/5 (90 reviews)
Erin
Erin
4.98/5 (55 reviews)
Sandra
Sandra
5/5 (44 reviews)
Elisabeth
Elisabeth
5/5 (41 reviews)
Karine
Karine
5/5 (23 reviews)
Kristine
Kristine
5/5 (22 reviews)
Elke
Elke
5/5 (20 reviews)
Melissa
Melissa
5/5 (19 reviews)
Nele
Nele
4.94/5 (17 reviews)

Onthoud vooral dat het helemaal ok is om iemand in te schakelen als jij geen tijd hebt om actief met je kinderen bezig te zijn. Het belangrijkste is een balans te vinden die werkt voor jouw gezin. Met deze thuisactiviteiten kun je van elke regenachtige dag een avontuur maken, of je nu volop meedoet of van een afstandje toekijkt. Veel plezier!


Vind een talentvolle babysitter bij jou in de buurt
Ontdek ze