Bomen snoeien: tips en stappenplan

Je moet jouw bomen dringend snoeien maar je hebt niet veel kennis van bomen snoeien? Wil je zelf je boom snoeien of wil je liever een ervaren tuinman het werk doen? Wanneer snoei je best jouw bomen? Volg onze stappenplan voor het beste resultaat!

bomen snoeien

Bomen snoeien van A tot Z

Ring Twice

Je moet een boom snoeien en je stelt je heel wat vragen. Wanneer kan ik mijn boom snoeien? Dit hangt af van het soort bomen. Elke boom heeft zo zijn eigen snoeikalender, waar je rekening mee moet houden om de boom niet te beschadigen. Zo kunnen bepaalde bomen enkel in de lente gesnoeid worden en anderen in de zomer. Ook zijn er verschillende aandachtspunten waarmee je rekening moet houden als je begint te snoeien: qua materiaal moet je goed en scherp materiaal hebben, zoals een takkenschaar, een takkenzaag en/of een kettingzaag, om zo min mogelijk gerafelde snoeiwonden te hebben. Over snoeiwonden gesproken, er bestaan afdekmiddelen om deze te verzorgen. Maar hier moet je ook letten op de periode waarin je hebt gesnoeid. Een snoeiwonde zal in de winter wat moeilijker zijn om te helen. Een ander aandachtspunt is om dode takken weg te halen, dubbele knopen verwijderen om zo slechts één hoofdtak te behouden. Of je nu zelf je boom snoeit of het aan een ervaren tuinman overlaat, boom snoeien is een flinke klus die je niet zo maar doet. Lees hieronder alles over hoe bomen snoeien!

Wanneer bomen snoeien?

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat je bomen best snoeit in de winter. Dit geldt inderdaad voor sommige bomen, maar lang niet voor allemaal! Net als voor alle tuinwerken, is een goede timing al het halve werk. Het moment waarop je mag snoeien hangt sterk af van het type boom. Elk soort boom heeft zijn snoeikalender. Als je de boom te vroeg snoeit, dan zal de vorstbestendigheid van de boom aangetast worden. Als je te laat snoeit, kunnen reeds gevormde knoppen beschadigd worden. Het is daarom belangrijk dat je de snoeikalender per boom goed volgt.

Tijdens de lente

Zoals hierboven vermeld heeft elk type boom zijn snoeiagenda. Zo kunnen bomen slechts in de lente gesnoeid worden. Welke bomen kunnen gesnoeid worden in de lente? Denk aan fruitbomen, zoals de appel- of perenbomen. Fruitbomen mag je vanaf maart snoeien.

Tijdens de zomer

Andere bomen, en meer bepaald de ABC-bomen, zoals de esdoorn, de berk of de notelaar, mogen enkel en alléén tijdens de zomermaanden gesnoeid worden. De esdoorn, berk, notelaar en kastanjeboom mogen enkel van juni tot september gesnoeid worden. Alle bomen daarentegen kunnen wel van een onderhoudssnoei genieten tijdens de zomer.

Welke bomen mag je niet snoeien?

In het vorig puntje legden we uit dat je ABC-bomen niet mag snoeien tijdens de winter. Zulke bomen gaan fel bloeden (of veel sap verliezen) en herstellen moeilijk van hun snijwonden.

Bomen hoeven eigenlijk in het algemeen niet gesnoeid te worden. In de natuur gebeurt dit eigenlijk niet. Boom snoeien is vooral om esthetische redenen, of als de boom in de weg zit of omgevallen is. Een boom snoeien is ook goed als jouw boom te hoog wordt.

Hoe moet je bomen snoeien?

Een boom snoeien, daar begin je niet gewoon aan. Er zijn wat aandachtspunten die je in je achterhoofd moet houden wanneer je begint met bomen snoeien. We zetten ze even op een rijtje:

  • Gebruik steeds aangepast en scherp materiaal. Met scherp materiaal zijn snijwonden mooi glad en voorkom je zo schimmelgroei;
  • Snoei dubbele knopen weg: zo behoud je slechts één hoofdtak;
  • Snoei dood hout weg, zo kunnen de jongere takken mooi groeien;
  • Als je de kroon snoeit, snoei dan nooit meer dan 1/3e ntin één keer. Zorg er ook voor dat je de takken goed inkort om de kroon aan alle kanten gelijk te houden.
  • Snoei fruitbomen nooit bij regenweer: wonden zijn dan extra gevoelig voor schimmels.

Wat heb je nodig om te snoeien?

Een boom snoeien vraagt aangepast en juist snoeigereedschap. Met het juiste materiaal werken is ook veel gemakkelijker. Ook voor de boom is het beter om gesnoeid te worden met het juiste materiaal. Waarom? Het juiste gereedschap zorgt dat de snoeiwonden net en glad zijn. Hierdoor voorkom jr schimmels en andere bacteriën.

Hoe kies je het juiste gereedschap? Dit is afhankelijk van de grootte van de boom en de dikte van de takken. We sommen even het materiaal dat je nodig hebt om bomen te snoeien:

Takkenschaar

Moet je enkel takken snoeien? Schaf je dan een takkenschaar aan. Deze is geschikt voor ietwat dikkere takken. Een takkenschaar is ergonomisch ook makkelijk te gebruiken. Dankzij de handvaten kan je ook hogere takken snijden.

Takkenzaag

Toch te dikke takken waar je met de takkenschaar niet door kan? Een takkenzaag zal er wel doorheen kunnen knippen. Een takkenzaag zal zelf de takken die moeilijk te snijden zijn, kunnen afzagen.

Je kan een takkenzaag ook aan telescopische stok vastmaken waardoor je gemakkelijk aan hogere takken kan of een hoge boom kan snoeien.

Kettingzaag

Als je echt een hele boom moet snoeien of zelfs moet kappen, raden we aan om een kettingzaag te gebruiken. Een kettingzaag heeft een motor, oftewel een benzinemotor, een elektrische motor of een accu. Deze zijn de krachtigste en dus handig als je veel dikke takken of bomen moet snoeien.

Het grootste minpunt aan een kettingzaag, of het nu op benzine, elektriciteit of op een accu werkt, is de preciesheid. Een kettingzaag is wat bruut en laat dus rafelige snoeiwonden achter. Een kettingzaag is daarom niet echt aangeraden als het om gewone snoeiwerken zijn.

Heb je beslist om je boom zelf te snoeien? Je hebt het nodige materiaal aangeschaft? Waarom zou je niet andere mensen helpen met hun bomen snoeien? Tuinieren is een passie voor je? Heb je al nagedacht om je in te schrijven als tuinman? Via Ring Twice is dit heel eenvoudig, en je beslist zelf wanneer je werkt en hoeveel je vraagt!

Snoeiwonden afdekken of niet?

Bij het bomen snoeien kunnen er soms snoeiwonden optreden. Dat is natuurlijk niet wenselijk, want bomen lopen zo het risico om ziek te worden. Ze worden namelijk blootgesteld aan externe factoren. Door ziekte of schimmel kan de boom gaan rotten en dus zelfs gevaarlijk worden als ie niet op tijd wordt behandeld. Bij een snoeiwonde gaat de boom vanzelf in wondreactie optreden: de boom gaat vanzelf de wonde proberen te dichten. Het zal de boom wat extra energie kosten, maar als je tijdens de juiste periode hebt gesnoeid, zal de boom niet al te veel sap verliezen. Heb je echter in de verkeerde periode gesnoeid (denk aan de ABC bomen die niet in de winter gesnoeid mogen worden)? De boom zal dan heel veel sap verliezen. En hier wordt het moeilijk: door de grote druk is het sapverlies moeilijk te stoppen. Ook als je de snoeiwonde afdekt, oftewel blijft het afdekmiddel niet goed zitten oftewel sluit het het sap te veel af. Dit laatste leidt dan tot opgesloten vocht in de wonde, wat voor rotting kan zorgen.

Dus moet je snoeiwonden afdekken of niet?
Soms is het wel nuttig om snoeiwonden af te dekken, vooral bij gevoelige bomen zoals de steenvruchtenbomen (abrikoos, perzik, pruim). De steenvruchtenbomen zijn gevoelig loodglansziekte (een schimmel). Door de wonde met een middel met schimmeldodende werking af te dekken, voorkom je dat deze schimmel optreedt.

Op de vraag of je dus snoeiwonden moet afdekken of niet, luidt het antwoord dat het sterk afhangt van de boomsoort én van de periode waarin je hebt gesnoeid.

Wat kost het om een boom te snoeien?

Je overweegt om een boom te snoeien? Maar wat is de kostprijs? Is het kosteneffectief niet beter om het zelf te doen? Of wil je het snoeien van de boom liever aan een ervaren tuinman overlaten? Beide opties zijn mogelijk. Een tuinman aannemen is ook niet synoniem van hoge kosten, wel van veiligheid.

Als je beslist om de klus zelf te klaren, moet je wel aangepast materiaal aanschaffen, zoals een kettingzaag. Hier heb je de mogelijkheid tussen verschillende soorten kettingzagen, die ook verschillend zijn qua prijs. Het kan een klein som geld kosten, maar kwalitatief materiaal is een investering op lange termijn. Ook kan je misschien rondom je vragen of iemand een kettingzaag kan missen gedurende een paar uurtjes.

Wil je toch een ervaren tuinman het werk laten doen? We raden je aan om meerdere tuinmannen te contacteren en om een prijsvoorstel te vragen. Zo zal je een beter idee hebben van wat tuinmannen kunnen vragen voor een boom te snoeien. Via Ring Twice kan je vrijblijvend een aanvraag indienen voor bomen snoeien. Je ontvangt dan meerdere prijsvoorstellen van ervaren en betrouwbare tuinmannen bij jouw in de buurt.

De prijs zal ook sterk afhangen van de grootte van de boom, en of de boom al dan niet gemakkelijk bereikbaar is.

Een boom snoeien?

Vraag professioneel advies aan ervaren en betrouwbare tuinmannen in jouw buurt!

Ontdek onze tuinmannen

Zij raden Ring Twice aan...

“ Zeer fijn om mensen in bijberoep hier aan te treffen en zij aan democratische (eerlijke) prijzen werken. Ik ben een alleenstaande mama en zou het anders heem moeilijk hebben om de werken in huis te klaren tegen de woekerprijzen die er tegenwoordig zijn. ”
Gepost door Marjan D., 2 maanden geleden voor dienstaanvraag Snoeien fruitbomen en laag hangende takken eik. Uitgevoerd door Hans D.
Ring Twice
Hans D.
Laakdal
5/5 (30 evaluaties)
“ Vlot contact met verschillende klusjesmannen. Snel reactie. Goede stielmannen. Makkelijk in gebruik. ”
Gepost door Mark V., een maand geleden voor dienstaanvraag Snoeien en aftoppen bomen. Uitgevoerd door Ken M.
Ring Twice
Ken M.
Sint-Katelijne-waver
4.94/5 (16 evaluaties)
“ Gemakkelijk om met mensen in contact te komen , interface zit goed inéén . Meerwaarde voor mensen die bijklussen op een officiële manier ”
Gepost door Wouter D., een maand geleden voor dienstaanvraag Verwijderen bomen/ struiken. Uitgevoerd door Dimitri V.
Ring Twice
Dimitri V.
Hamme
4.71/5 (24 evaluaties)

Categorieën vergelijkbaar met bomen snoeien

contact
Vind je het antwoord niet op jouw vraag?
We zijn er om jou te helpen!
Doe net zoals onze 300.000 gebruikers
GRATIS voorstellen aanvragen