Bijverdienen als gepensioneerde

Je wil graag werken na pensioen en bent op zoek naar een bijverdienste voor gepensioneerden? Dat kan bij Ring Twice! Wij helpen je graag verder met al jouw vragen.

Bijverdienen pensioen: Mag ik nog bijverdienen als ik op pensioen ben?

Ja! Als je met pensioen bent, mag je zonder probleem bijverdienen. Wil je 500 euro bijverdienen als gepensioneerde? Of meer? Hoeveel juist, hangt af van een aantal zaken, namelijk jouw leeftijd, jouw beroepsloopbaan en het soort pensioen dat je ontvangt.

Als gepensioneerde mag je oftewel onbeperkt bijverdienen of beperkt bijverdienen. Onbeperkt bijverdienen na pensioen kan in de volgende gevallen:
 • Je bent 65 of ouder en je geniet van een rust- en overlevingspensioen;
 • Je bent jonger dan 65, maar je kan wel aantonen dat je minstens 45 jaar hebt gewerkt op de ingangsdatum van jouw eerste rustpensioen.
 • Je ontvangt een overgangsuitkering.

Als je niet voldoet aan deze criteria, mag je niet onbeperkt extra geld bijverdienen. Je mag dan wel beperkt bijverdienen. Dit is het geval als je aan de volgende criteria voldoet:
Je bent 65 en krijgt enkel een overlevingspensioen;
Je bent jonger dan 65, maar je kan niet aantonen dat je minstens 45 jaar beroepsloopbaan hebt.

Bevind je je in deze situatie? Dan moet je jouw inkomsten beperken, aangezien ze onder de vastgelegde grenzen liggen. Daarnaast moet je ook jouw activiteit aangeven in situaties waarin dit vereist is.

Bijverdienste gepensioneerde: kan dat aan een voordelig belastingtarief?

Wat betreft de deeleconomie is er geen beperking. Iedereen kan via een erkend platform, zoals Ring Twice, bijverdienen, en dit aan een voordelig belastingtarief. Dit geldt dus ook voor gepensioneerden die graag willen bijverdienen. Je moet wel aan een paar voorwaarden voldoen.

Ten eerste moet je een wettelijk rust- of overlevingspensioen hebben. Indien dit het geval is, mag je zonder probleem bij particulieren of verenigingen bijklussen. Je moet wel al minstens twee kwartalen gepensioneerd zijn om onbelast te kunnen bijverdienen.

Indien je een overgangsuitkering ontvangt, mag je niet bijverdienen. Een overgangsuitkering ontvang je als je jouw huwelijkspartner bent verloren, maar nog niet oud genoeg bent om een overlevingspensioen te krijgen.

Hoeveel mag een gepensioneerde bijverdienen in de deeleconomie in 2021?

Hoeveel je mag bijverdienen als gepensioneerde hangt opnieuw af van enkele criteria. Het bedrag dat je mag bijverdienen hangt af van:
 • Jouw leeftijd;
 • het aantal jaren dat je voor jouw pensioen werkte;
 • het stelsel waarin je een pensioen ontvangt (werknemer, ambtenaar of zelfstandige);
 • de reden van jouw pensionering (enkel in het ambtenarenstelsel);
 • de aard van jouw pensioen (rust- of overlevingspensioen);
 • de (eventuele) kinderlast;
 • het kalenderjaar waarin je bijverdiende;
 • de aard van de beroepsactiviteit;
 • de ingangsdatum van jouw pensioen.
Ben je jonger dan 65? Tel je 45 loopbaanjaren op het moment dat je met pensioen gaat? Dan mag je als gepensioneerde bijverdienen. Heb je echter geen 45 loopbaanjaren op de teller? Dan gelden er inkomensgrenzen.

Je mag dan wel bijverdienen, maar je moet jouw inkomsten tot het maximale jaarinkomen beperken. Zo mag je in de deeleconomie tot €7 170 per jaar verdienen, aan een voordelig belastingstarief. Bij het overschrijden van deze grenzen, wordt het pensioenbedrag evenredig verminderd met het percentage van de overschrijding. Bijvoorbeeld: je hebt met 35% de inkomensgrens overschreden, dan moet je het daaropvolgende jaar 35% terugbetalen.

Ben je ouder dan 65 en geniet je van een rustpensioen? Dan mag je onbeperkt bijverdienen na pensioen vanaf 1 januari van het jaar waarin je 65 wordt. Je kan jouw pensioen niet verliezen.
Je bent ouder dan 65 en krijgt enkel een overlevingspensioen? Je mag dan bijverdienen, maar je moet jouw inkomsten beperken. Ook hier wordt het pensioenbedrag evenredig verminderd als je de inkomensgrenzen overschrijdt.

Werken na pensioen: waarmee kan ik als gepensioneerde geld bijverdienen?

Je kan niet zomaar met eender welke klus extra geld bijverdienen. Je kan enkel extra geld bijverdienen als gepensioneerde met een klus uit de lijst van toegestane activiteiten. De activiteiten zijn onderverdeeld in drie verschillende categorieën:

1. Occasionele klussen bij particulieren
  Enkele voorbeelden uit deze categorie zijn:
 • kleine onderhoudswerken uitvoeren aan een woning
 • grasmaaien
 • bijles geven
 • administratieve bijstand verlenen
 • het ophalen van kinderen aan school
 • een maaltijd voor jouw buren bereiden.

De enige voorwaarde is dat het bijklussen een occasionele activiteit moet blijven. Het is niet toegelaten om elke week het gras van jouw buren te maaien of op vaste basis bijles te geven.

2. Verenigingswerk & jobs voor gepensioneerden
Je kan bij een socioculturele vereniging of een openbaar bestuur bijklussen door bijvoorbeeld sport training te geven, te gidsen of kinderen te begeleiden in de buitenschoolse kinderopvang. Je mag geen professioneel zijn, maar je kan wel met een vaste regelmaat bijverdienen bij een vereniging. Zo is het perfect toegestaan om wekelijks het gras van het voetbalterrein te onderhouden. Of om op vaste basis bijles wiskunde te geven.

3. Deeleconomie & jobs voor gepensioneerden
Extra geld bijverdienen kan ook via een app of website in de deeleconomie. Ring Twice valt in deze categorie en voldoet aan de voorwaarde dat het platform erkend moet worden door de overheid.

Je kan via Ring Twice in verschillende categorieën geld bijverdienen als gepensioneerde. Houd je van tuinieren? Schrijf je dan in als tuinman! Eén van jouw hobby's is koken? Waarom niet koken als vaardigheid toevoegen en zo lekkere gerechten klaarmaken voor jouw buren? Zoveel verschillende categorieën, zoveel nieuwe mogelijkheden om geld bij te verdienen als gepensioneerde!

Pensioen en bijverdienen: kunnen er gevolgen zijn voor mijn wettelijk pensioenbedrag?

Je bent gepensioneerd, 65 jaar of ouder, met een loopbaan van 45 jaar of je ontvangt enkel een overgangsuitkering? Je hoeft je geen zorgen te maken. Je mag onbeperkt bijverdienen na pensioen.

Je voldoet echter niet aan deze criteria? Dan moet je je aan de inkomensgrenzen houden. Je mag dan enkel beperkt bijverdienen bovenop jouw wettelijk pensioenbedrag. Wie zich niet aan het plafond houdt, zal minder of geen wettelijk pensioen meer krijgen. Ook de inkomsten die je aan een voordelig belastingtarief hebt bijverdiend, worden door de administratie als beroepsinkomen beschouwd en tellen dus mee voor de berekening van het toegelaten inkomen.

Wordt mijn wettelijk pensioen zwaarder belast door mijn bijverdienste?

Als je een inkomensgrens hebt, zal jouw pensioeninstelling weten of je al dan niet dat bedrag hebt overschreden. Als dit het geval zou zijn, verlies je een deel van jouw pensioen: jouw pensioen wordt evenredig verminderd met het percentage dat je teveel hebt bijverdiend.

In het slechtste geval riskeer je jouw pensioen voor het kalenderjaar in kwestie volledig te verliezen, namelijk als je de inkomenslimiet met 100 % overschrijdt.

Je riskeert dan ook nog eens zwaar belast te worden. Er is ook een fiscale implicatie als je een bijverdienste hebt:
 • Ten eerste zal jouw aanvullend beroepsinkomen vrij zwaar worden belast, tegen het tarief van jouw hoogste inkomensschijf (jouw 'marginale aanslagvoet').
 • Daarnaast kan jouw wettelijk pensioen zwaarder worden belast. Soms zal de fiscus er immers een lagere belastingvermindering op toekennen dan normaal. Als je 65 jaar of ouder bent, en je geniet niet van een hoog wettelijk pensioen, dan ontsnap je hieraan.
Je moet dit dus goed in de gaten houden, want je komt sneller aan dat maximum dan je zou denken.
Super eenvoudig!

De diensten die je zouden kunnen interesseren worden jou toegestuurd. Je kiest de jobs uit die je interessant vindt en jouw vergoeding. Eenmaal de dienst is uitgevoerd, ontvang je het geld rechtstreeks op jouw bankrekening.

Schrijf je in
Testimonial: Ring Twice, bijverdienen als gepensioneerde in de deeleconomie
« Ik deel graag mijn kennis en vaardigheden via Ring Twice en merk dat de klanten dit leuk vinden. »
Jeff J.
Jeff J.
 • Klusjesman
 • Elektricien
 • Loodgieter
Evaluaties (20)
Statistieken
100 %
Tevredenheid
52
Uitgevoerde jobs
 • Wie ben je?

  Ik ben Jeff, 64 jaar en ben sinds vier jaar op pensioen. Ik ben 20 jaar actief geweest in de elektriciteit. Nadien heb ik gewerkt op een studiebureau waar ik Calculator was. Ik heb gewerkt voor het Havenhuis, WTC-torens in Brussel. Momenteel doe ik klusjes via Ring Twice, vooral elektriciteit, kleine klussen en loodgieterij. Dat is waar ik goed in ben en ik ben ervan overtuigd dat je de klussen moet aannemen waar je goed in bent. Ik ben begonnen met klusjes tijdens de Corona tijden. Ik vind het wel belangrijk de regels te respecteren, voor zowel mezelf als de klant.

 • Hoe ben je bij Ring Twice terechtgekomen?

  Ik heb Ring Twice leren kennen via de website van HUBO. Toen was ik nog niet op pensioen. Nu dat ik wel op pensioen ben heb ik eerst de klussen in mijn eigen huis afgewerkt en ik heb me daarna ingeschreven op Ring Twice.

 • Waarom hou je ervan om via Ring Twice te werken?

  Ik werk graag via Ring Twice want het is een goede website. Ik heb mij ooit bij andere websites ingeschreven maar Ring Twice werkt veel gemakkelijker. De betalingen verlopen correct en de software werkt goed. Ik deel graag mijn kennis en vaardigheden via Ring Twice en merk dat de klanten dit leuk vinden. Ik help graag mensen, en de klanten zijn altijd tevreden.

Onze jobs voor het bijverdienen als gepensioneerde zijn beschikbaar over heel België

 • Bijverdienste gepensioneerde Antwerpen
 • Bijverdienen als gepensioneerde Gent
 • Bijverdienen als gepensioneerde Walem
 • Bijverdienen als gepensioneerde Deurne
 • Bijverdienen als gepensioneerde Berchem
 • Bijverdienen als gepensioneerde Leuven
 • Bijverdienen als gepensioneerde Ledeberg
 • Bijverdienen als gepensioneerde Stene
 • Bijverdienen als gepensioneerde Wilrijk
 • Bijverdienen als gepensioneerde Nieuwkerken-waas
 • Bijverdienen pensioen Sint-lambrechts-herk
 • Bijverdienen pensioen Brasschaat
 • Bijverdienen pensioen Koningshooikt
 • Bijverdienen pensioen Schoten
 • Bijverdienen pensioen Kessel lo
 • Bijverdienen pensioen Borgerhout
 • Bijverdienen pensioen Kapellen
 • Bijverdienen pensioen Koolkerke
 • Bijverdienen pensioen Kortrijk
 • Bijverdienen pensioen Schilde

Type beschikbare jobs: bijverdienen als gepensioneerden

 • bijverdienste gepensioneerde, werken na pensioen, 500 euro bijverdienen als gepensioneerde, bijverdienste voor gepensioneerden, jobs voor gepensioneerden, gepensioneerde bijverdienen, pensioen en bijverdienen, zoek bijverdienste als gepensioneerde, pensioen bijverdienen
contact
Vind je het antwoord niet op jouw vraag?
We zijn er om jou te helpen!
Doe zoals onze 36.000 dienstverleners!
Sluit je gratis aan